03.03.2020

USA:n polaarimurtaja poikii kauppoja Suomeen

Pörssiyhtiö Cargotec Oyj:n tytär MacGregor on saanut tilauksen kansikoneiden ja lastinkäsittelylaitteiden toimituksista Yhdysvaltain rannikkovartioston uuteen polaarimurtajaan. Kaupat MacGregorin kanssa tekee PSC-aluksen rakentava amerikkalainen VT Halter Marine -telakka.

Kuva: VT Halter Marine Illustration

Polaarimurtajat ovat raskaita jäänmurtajia eli jäätä murtavia vartiolaivoja tai kuttereita. Yhdysvalloissa tätä alustyyppiä kutsutaan PSC-alukseksi (polar security cutter). Murtajia operoivan rannikkovartioston eli U.S. Coast Guardin komentaja, amiraali Karl Schultz kertoi ensimmäisen PSC-aluksen tilauksesta hiljattain pitämässään linjapuheessa.

MacGregorin tilauskirjoihin viime vuoden päätösneljänneksellä merkityt laitteet toimitetaan vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä. Tilaukseen kuuluu erilaisia ankkurikoneistoja, hinauslaitteita ja muita vinssejä sekä offshore-nostureita ja muita lastinkäsittelylaitteita.

Nyt julkistettuun sopimukseen kuuluvat myös samanlaiset optiot kahdelle muulle murtajalle tuleviin kansikoneisiin. Optiot koskevat vuosia 2025 ja 2027.

Tärkeät kaupat MacGregorille

MacGregorin Offshore -ratkaisujen johtaja Leif Byström pitää U.S. Coast Guardin ja VT Halter Marinen tilauksia tärkeänä osoituksena suomalaisyhtiön johtavasta asemasta kansikoneiden toimittajana jäänmurtajille sekä viranomaisten, kuten merivartiostojen aluksille.

– Olemme ilahtuneita siitä, että meidät valittiin amerikkalaisten PSC-hankkeen toimittajiksi, Byström sanoo MacGregorin tiedotteessa.

PSC-hanke on Yhdysvaltain ensimmäinen raskaan jäänmurtajan hankintapäätös 50 vuoteen. Polaarimurtaja lisää U.S. Coast Guardin läsnöoloa arktisilla merialueilla sekä parantaa supervallan puolustuskykyä ja toimintavalmiuksia pohjoisilla merillä aina kauppalaivojen avustustehtävistä meripelastukseen ja merentutkimukseen asti.

Uusi polaarimurtaja kykenee etenemään yli kahden metrin paksuisessa kiintojäässä ja toimimaan yhtäjaksoisesti kolme kuukautta merellä. Aluksen miehistössä on 186 merenkulkijaa ja -tutkijaa.

Teksti Markku Pervilä

Jaa artikkeli