15.06.2020

Vardin telakka kyberiskun kohteena

Norjalainen laivanrakennusyhtiö Vard vahvistaa, että sen Langstenin telakka on viime tiistaina joutunut kyberhyökkäyksen kohteeksi. Vard ei halua kertoa enempää tietomurron yksityiskohdista.

Møren ja Romsdalin poliisijohtaja Kjell Arne Hestad sanoo, että kyseessä on mutkikas tapaus ja että tietomurtoa tutkitaan yhdessä paikallispoliisin ja Norjan rikospoliisin kanssa. Uutispalvelu Digi.no:n mukaan telakan palvelimet ovat kiinni kiristyshaittaohjelman vuoksi.

Tuhoisat kiristyshaittaojelmat ovat yleistyneet myös merenkulun piirissä. Viime vuonna meksikolainen öljyjätti Pemex joutui tällaisen iskun kohteeksi ja vuonna 2018 yhdysvaltalaisen San Diegon satamalaitosta vastaan hyökättiin samalla lailla.

Pahamaineisin tapaus on tanskalaista Maerskia vastaan tehty hyökkäys kesällä 2017, jolloin varustamo ja sen tytäryhtiö APM Terminals joutuivat rakentamaan asiakaspalvelunsa kaikki it-järjestelmät uudelleen. NotPetya -niminen kiristyshaittaohjelma aiheutti Maerskille yli 250 miljoonan dollarin tappiot.

Kiristyshaittaohjelmia levittävät kyberrikolliset vaativat uhrilta lunnaita siepatun datan vapauttamiseksi. Muussa tapauksessa informaatio uhataan vuotaa internetiin tai myydä liikesalaisuudet tummissa verkoissa eniten tarjoaville.

Vardin nenä vihdoin pinnan yläpuolella

Norjalaiselle Vardille kuuluu vaihteeksi hyvääkin. Yhtiö on uuden omistajansa, italialaisen Fincantierin johdolla päässyt viimein eroon pitkästä tappiokierteestään. Fincantierin mukaan Vardin toiminnot nousivat plussan puolelle tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

– Meidän oli pakko sopeuttaa Vardin toimintoja todella syvältä. Arvioimme telakan kaikki tilaukset uudelleen ja onnistuimme lopulta puhdistamaan pöydän. Aiomme jatkaa samalla, tulosta tuottavalla polulla, Fincantierin johtaja Giuseppe Dado kertoi analyytikoille italialaisyhtiön tulostilaisuudessa.

Viime kuukausina Vard on saanut uusia tilauksia muun muassa toisen modernin kalastusaluksen ja offshore -tuulivoimaloiden huoltoaluksen toimittamiseksi. Vard rakentaa myös Leonardo da Vinci -nimistä tuulipuistojen kaapelialusta Tulcean telakallaan Romaniassa. Kaapelilaiva siirretään lähiaikoina Vardin Brattvagin telakalle loppuvarusteluja varten.

Jaa artikkeli