06.11.2019

VTT hamuaa osaa autonomisten järjestelmien markkinoista

Teollisuuden, logistiikan ja ihmisten liikkumisen autonomisten ja etäohjattujen ratkaisujen markkinan arvellaan kipuavan 70 miljardiin euroon vuonna 2030. Saadakseen osansa tästä kasvavasta siivusta VTT perustaa autonomisiin järjestelmiin keskittyvän tytäryhtiön nimeltä VTT SenseWay Oy.

Uusi yhtiö ponnistaa maailmalle Turusta, jossa on jo maailman mittakaavassakin johtavaa osaamista autonomisen merenkulun puolella. Autonomiset järjestelmät ovat tulossa vahvasti myös muulle liikenne- ja logistiikkasektorille sekä liikkuviin työkoneisiin, ja tähän kasvavaan tarpeeseen aikoo VTT satsata.

VTT arvioi autonomisten ratkaisujen maailmanmarkkinan ylittävän 70 miljardia euroa vuonna 2023.

– Autonomisille järjestelmille on kysyntää, kun etsimme ratkaisuja maailmanlaajuisiin haasteisiin, kuten resurssien riittävyyteen ja teollisuuden uudistamiseen. Haluamme varmistaa, että huippututkimuksen tulokset pääsevät aiempaa nopeammin markkinoille ja osaksi yritysmaailmaa ja ihmisten arkea, VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara sanoo tiedotteessa.

– Samalla autamme suomalaista teollisuutta ja yhteiskuntaa ottamaan käyttöön uuden teknologian mahdollistamat muutokset toimintatapoihin ja liiketoimintaan.

Jere Laaksonen tulee VTT:n yksikön johtoon Kongsbergilta

VTT SenseWay Oy:n toimitusjohtajana aloittaa Jere Laaksonen. 1. joulukuuta. Laaksonen siirtyy vetämään VTT SenseWaytä Kongsberg Maritimelta, jossa hän toimi autonomisen merenkulun Turun yksikön johtajana.

Autonomiset järjestelmät mullistavat liikennettä ja logistiikkaa maalla, merellä ja ilmassa ja tekevät niistä tulevaisuudessa tehokkaampia ja turvallisempia. Autonomiset tuotantojärjestelmät parantavat puolestaan valmistavan teollisuuden kilpailukykyä ja tuottavuutta.

VTT on tehnyt pitkään autonomisiin järjestelmiin liittyvää kansainvälistä tutkimusta. Uusi yhtiö hyödyntää VTT:n laajaa teknologista ja tieteellistä osaamista tehokkaasti ja monialaisesti ja integroi keksintöjä ja uutta teknologiaa käyttöön. Se tarjoaa myös uuden kanavan VTT:n aineettomien oikeuksien hyödyntämiseen.

– Tutkimuksen tulee kulkea kehityksen kärjessä ja tuoda uusia innovaatioita sovellettavaksi yrityksille. Autonomisissa järjestelmissä vauhti on kova ja jatkuva kehittäminen olennaista, Vasara kuvaa toimintaa.

VTT:n autonomisten järjestelmien tytäryhtiön VTT SenseWay Oy:n palvelutuotannosta vastaa alkuvaiheessa 15 alaan erikoistunutta asiantuntijaa

Jaa artikkeli