12.11.2019

Wärtsilän älyhinaajalle läpimurto Singaporessa

Wärtsilä ja hinaajayhtiö PSA Marine ovat onnistuneesti kokeilleet suomalaisten kehittämää älykästä hinaajaa Singaporen satamassa. PSA Polarisille asennettu Wärtsilän dp -järjestelmä toimi tosioloissa niin hyvin, että IntelliTug -niminen hanke otti ison harppauksen kohti autonomisen hinaajan toteutumista.

Singaporessa on hiljattain kokeiltu Wärtsilä Marinen kehittämää itseohjautuvan hinaajan dp (dynamic positioning) -järjestelmää ensi kertaa reaalioloissa ja luokituslaitos Lloyds Registerin hyväksynnän mukaisesti. IntelliTug on Wärtsilän ja PSA Marinen yhteishanke, jota myös Singaporen satamalaitos tukee.

Dp-järjestelmän toinen nimi on jms (joystick maneuvering system) ja järjestelmä helpottaa hinaajan liikkeiden hallintaa ja ohjailua. Napin painalluksella hinaajan päällikkö voi ”ankkuroida aluksen virtuaalisesti” eli pitää aluksen määrätyllä paikalla tai tietyssä suunnassa. Dp-järjestelmä välittää digitaaliset navigointitiedot myös aluksen propulsiojärjestelmiin.

Kasvava Singapore on älyhinaajien oiva koekenttä

PSA Marine on Singaporen sataman johtava hinaajaoperaattori. Itse satama puolestaan on maailman johtava transitoliikenteen keskus, joka aikoo kasvattaa liikenteensä kaksinkertaiseksi vuoteen 2040 mennessä. Juuri näitä kasvutarpeita varten Wärtsilä ja PSA Marine kehittävät uusia, turvallisia ja autonomisia hinauspalveluja.

IntelliTug -hankkeessa teknologia hoitaa osan hinaajan päällikön rutiineista autonomisesti, jolloin komentosillalla voidaan keskittyä tärkeämpiin tehtäviin.

– IntelliTug on älykkäämpi, turvallisempi ja tehokkaampi tapa hoidella satamahinaajien töitä. Siinä yhdistyvät ihmiskeskeinen teknologia, muotoiluajattelu sekä ihmisen ja koneen välinen yhteistyö. Olemme nyt ottaneet ensi askeleen matkalla kohti huomispäivän todellisuutta, PSA Marinen alustoiminnan johtaja Bernard Wong sanoo Wärtsilän tiedotteessa.

Wärtsilä Marinen DP-järjestelmien myyntijohtaja Paul Kendallin mielestä turvallisuus ja tuottavuus ovat kaksi avainasiaa autonomisten alusten suunnittelussa ja älykkään merenkulun kehityksessä.

Wärtsilä ja PSA Marine aikovat jatkaa IntelliTugin koeajoja Singaporen sataman vesillä tulevina kuukausina. Hinaajien päälliköt ovat harjoitelleet dp-järjestelmän käyttöä sekä simulaattoreilla että aluksilla.

Jaa artikkeli