04.11.2019

Wellon Pingviini yleistyy maailman merillä

Aalloista energiaa kehittävä espoolainen Wello hakee uusia osakkaita. Yrityksen Skotlannin rannikolla sijaitsevan ensimmäisen laitoksen lisäksi tulossa on toinenkin laitos ja kolmannesta neuvotellaan. Wello hakee 1-2,5 miljoonan euron rahoituskierrosta, joka vastaa viidestä kymmeneen prosentin osuutta yrityksestä.

Kuva: Wello

Wellon mukaan yrityksen aaltoenergian keräämiseksi tarvittava teknologia on valmis käyttöön otettavaksi. Kasvavien valmistusmäärien ja asennusten myötä aaltoenergian odotetaan pian nousevan muita uusiutuvia energiamuotoja edullisemmaksi vaihtoehdoksi.

– On laskettu, että vuoteen 2050 mennessä aaltoenergia voisi täyttää kymmenesosan maailman puhtaan energian tarpeesta, sanoo Wellon toimitusjohtaja Heikki Paakkinen.

Wello on testannut Pingviini -aaltoteknologiansa ensimmäistä mallia Skotlannin Orkney -saarilla, jossa se on tuottanut sähköä turvallisesti jopa 18 metrin aallokossa. WEC1-laite on ollut kahden vuoden ajan sähköverkkoon kytkettynä Orkneyn Billia Croon edustalla.
Uusin Pingviini eli WEC2 lähtee pian Skotlantiin Tallinnan telakalta. Hankintaneuvottelujen alla on kolmaskin WEC3-laitos. Wellon laitteet kuuluvat EU:n tutkimus- ja kehitysohjelma Horizon 2020:n piiriin niin sanotun CEFOW (Clean Energy From Ocean Waves) -ohjelman kautta.

Aaltoenergiapuistoja vireillä Indonesiassa asti

Odotukset yrityksessä ovat kovat. Wello kertoo saaneensa saanut kahden viime vuoden aikana useita tiedusteluja kymmenien yksikköjen muodostamista aaltoenergiapuistoista.

Yksi niistä sijaitsee Indonesian Nusa Lembongassa. Tämä hanke on hyväksytty ja parhaillaan suunnitteluvaiheessa. Kymmenen megawatin kapasiteetilla se on tällä hetkellä maailman suurin vireillä oleva aaltoenergiapuisto.

– Wello on johtava aaltoenergian toimittaja, sillä muilla ei ole vertailukelpoista teknologiaa. Uskomme, että voimme kasvaa nopeasti ympäri maailmaa, Paakkinen sanoo.

Espoolainen Wello on perustettu vuonna 2008 kehittämään uudenlaista aaltoenergiaa keräävää teknologiaa. Ratkaisuista on haettu useita patentteja. Yrityksen johtavia sijoittajia ovat Fortum Oyj, VNT Management, Innovestor Ventures ja Estlander Holdings Oy.

Wellon lisäksi Suomessa on toinenkin aaltoenergiayritys AW-Energy, joka on kehittänyt WaveRoller -aaltovoimatekniikkaa. Yritys tekee yhteistyötä Wärtsilän kanssa. Viime mainittu pyrkii kauppaamaan AW-Energyn tekniikkaa maailmanlaajuisesti

Jaa artikkeli