28.05.2019

Ydinkäyttöinen Ural-jäänmurtaja laskettiin vesille

Rosatomin kolmas LK-60Ya-luokan alus laskettiin vesille Itämeren telakalla Pietarissa lauantaina.

Aluksen voimanlähteenä on kaksi RITM-200-reaktoria.

Vesillelasku oli askel kohti Koillisväylän ympärivuotista liikennettä. Ural on yli 173 metriä pitkä ja 24 metriä leveä. Korkeutta kölistä maston huippuun on 52 metriä. Aluksen voimanlähteenä on kaksi RITM-200-reaktoria. Niiden 350 megawatin yhteisteho antaa aluksille kyvyn murtaa jopa kolmimetristä jäätä.

Uralille ja projektiin kuuluville sisaraluksille Arktikille ja Sibirille asennettu reaktorityyppi on mahdollista asentaa myös kelluville voimalaitoksille ja kiinteälle alustalle.

Erityispiirre on alusten syväsäiliöiden rakenne. Ne pystyvät toimimaan sekä Jäämeren syvissä että jokisuistojen matalissa vesissä.

– Ural ja sen sisaralukset ovat keskeinen tekijä strategiassamme pitää Koillisväylä avoinna ympärivuotisesti, Rosatomin pääjohtaja Alexey Likhachev totesi.

Venäjän hallitus on antanut Rosatomille ohjakset Koillisväylän infrastruktuurin kehittämiseksi.

– Tavoitteenamme on nostaa kuljetusmäärät yli 80 miljoonaan tonniin vuonna 2024. Aikomus on lisätä kaksi 22220-tyypin alusta ydinkäyttöisten jäänmurtajien laivastoomme vuoteen 2027 mennessä. Sopimukset näiden rakentamiseksi on tarkoitus allekirjoittaa elokuun loppuun mennessä

80 miljoonan tonnin tonnin tavoite koostuu maakaasusta (47 miljoonaa tonnia), hiilestä (23 miljoonaa tonnia), öljystä (5 miljoonaa tonnia), raskaan teollisuuden laitteista (5 miljoonaa tonnia) ja metalleista (miljoona tonnia).

Kehitysprojektin kuuden vuoden kokonaisbudjetti on 734,9 miljardia ruplaa. Siitä kolmannes, eli 274 miljardia tulee valtion budjetista. Loput, eli yli 460 miljardia, tulee Jäämeren rahtiliikenteestä kiinnostuneilta rahoittajilta, kuten Rosatomilta, Rosneftilta ja Novatekiltä.

Teksti: Vaula Aunola

Jaa artikkeli