26.01.2024

Mikko Suominen arktisen meritekniikan professoriksi Aalto-yliopistossa

Professori Pentti Kujalan jäätyä vuoden 2022 lopussa eläkkeelle Aalto-yliopistosta ja siirryttyä uuteen viiden vuoden pestiin Tallinnan teknilliseen korkeakouluun Aalto-yliopiston Insinööritieteiden korkeakoulun dekaani Kari Tammi on nimittänyt viime vuonna käydyn hakuprosessin jälkeen arktisen meritekniikan tenure track apulaisprofessoriksi tekniikan tohtori Mikko Suomisen.

DCIM100GOPROGOPR0423.

Professori Suominen on syntynyt 1985 Vantaalla, käynyt koulunsa Lohjalla ja valmistui Aalto-yliopistosta 2011, jonka jälkeen hän jatkoi yliopistossa tutkijana ja väitteli vuonna 2018 tekniikan tohtoriksi. Seuranneen kaksi vuotta kestäneen työrupeaman jälkeen Hampurin HSVA:n jäämallikoelaitoksessa hän palasi tutkimustöihin Aalto-yliopistoon.

Mikko Suomisen väitöskirja käsitteli laivojen jääkuormia, joiden mittauksissa on yleisesti käytetty venymämittauksia, joissa jääkuorma on määritetty kuorma-venymä relaatiosta. Väitöstyö tutki jääkuorman pituudesta aiheutuvaa mittausepävarmuutta sekä hajontaa mittauksissa. Työssä luotiin analyyttinen grillimalli, jolla määritettiin kuormitetussa ja kuormittamattomissa kaarissa esiintyvä leikkausvoima ja vääntömomentti. Luotu malli mahdollistaa jääkuorman pituuteen liittyvän jääkuormien mittausepävarmuuden arvioinnin tunnetusta runkorakenteesta. Täysmittakaavan mittaukset suoritettiin Raumalla rakennetun S.A. Agulhas II-aluksen jääkokeissa Itämeren yksivuotisessa jäässä. Mittauksia on sittemmin jatkettu aluksen operoidessa Antarktikalla ja tuloksena on saatu maailman pitkäkestoisin yhtäjaksoinen täysmittakaava-aikahistoria laivoihin kohdistuvista jääkuormista. Professuurissaan Suomisen on tarkoitus jatkaa laivan suorituskykyyn jäissä ja runkoon kohdistuviin jääkuormiin liittyvää tutkimusta täys- ja mallimittakaavassa, sekä kehittää näiden tutkimukseen liittyviä menetelmiä ja hyödyntää tuloksia soveltuvilta osin meriteknisten rakenteiden tutkimukseen jääolosuhteissa.

Jaa artikkeli