03.07.2023

Pori tähtää nyt puhtaan energian edelläkävijäksi

Porin kaupunki aikoo rakentaa yhdessä alan kaupallisten toimijoiden kanssa osaamis- ja operointikeskittymän tuulivoiman ympärille. Sillä uskotaan olevan suuri merkitys Mäntyluodon satamalle.

Porin kaupunki ilmoittaa omassa tiedotteessaan pyrkivänsä mukaan mahdollisimman monen Pohjanlahden tuulipuiston rakentamisen ja toiminnan investointeihin. Kyse on hyvin suuren luokan toiminnasta, sillä laskelmien mukaan Suomeen suunniteltujen merituulivoimaloiden yhteisarvo on tällä hetkellä noin 42 miljardia euroa.
Porin mukaan alueella on jo tällä hetkellä toiminnan kannalta merkityksellistä osaamista ja infrastruktuuria, jonka päälle erityispalveluihin voi rakentaa. Toiminta onkin käynnistetty. Lopulliset rahoitus- ja liiketoimintamallit täsmentyvät syksyn aikana.

Mäntyluodosta on varattu maata keskittymää varten viitisenkymmentä hehtaaria.
Pohjanlahdelle suunnitellaan parhaillaan useita merkittäviä tuulienergiahankkeita. Noin 400 kilometrin säteellä Porista niitä on nyt kaikkiaan viisitoista. Poriin suunniteltu keskittymä pyrkii toimimaan sekä Suomen että Ruotsin puolella.
Jo tällä hetkellä Porin Tahkoluodossa toimii ns. jäätyvän meren tuulipuisto. Suomen Hyötytuuli on rakentamassa sen viereen toista, isompaa puistoa.
Porissa lasketaankin, että jo tällä hetkellä alueella oleva tuulipuistotietämys antaa keskittymälle etumatkaa.
Hankkeen vetäjät toteavat myös, että tuulivoimaosaaminen antaa mahdollisuuksia laajentaa toimintaa vaikkapa aurinkoenergiaan ja vetytalouteen

Pörssiin listattu Enersense rakentaa nyt alueella merituulivoimaloiden jalustoja, jotka ovat teknisesti hyvin vaativia.
Suomen Hyötytuuli ja Porin Satama ovat sopineet perustusten rakentamista palvelevan laiturin toteuttamisesta Tahkoluotoon.
Tässä vaiheessa tähdätään siihen, että alueella voitaisiin jatkossa keskittyä merituulivoimaloiden esiasennuspalveluihin, kokoonpanoon ja varastointiin.
Hankkeelle on perustettu ohjausryhmä, jossa ovat edustettuna Porin kaupunki ja Satama, kaupungin omistama Suisto Kiinteistöt, Suomen Hyötytuuli, Enersense ja satamassa logistiikkapalveluja tarjoava hollantilainen Olmar.
Mukaan odotetaan vielä kansainvälisiä merituulivoimaloiden palveluiden ja teknologian toimittajia.

Teksti Vesa Veikkola

Jaa artikkeli