24.11.2020

Rahtihinnat Aasiasta Eurooppaan rajussa nousussa

Konttirahdin hinnat Aasiasta Eurooppaan kasvavat rajusti, kertoo logistiikka-alan uutissivusto The Loadstar. Sääntelyllä ei tunnuta kykenevän pysäyttämään FAK- ja GRI-hintojen nousukehitystä, jonka pelätään jatkuvan ainakin helmikuulle.

Viime viikolla Hapag-Lloyd kertoi, että sen FAK-taksat Pohjois-Eurooppaan ja Välimerelle nousevat joulukuun alusta 2000 dollariin 40 jalan kontilta. Loadstarin saamat tuoreet all-in spot hintatiedot Kiinasta Englantiin vaihtelevat 5600-7000 dollarin välillä 40 jalan kontilta. Lisäksi edellytetään tuhannen dollarin vakuutusmaksua. Hinnat ovat marraskuussa lähtevälle rahdille, ja pelkona on, että ne nousevat yhä joulukuussa.
European Shippers´Council onkin syyttänyt valtamerikuljetuksia tekeviä yhtiöitä siitä, että nämä käyttävät pandemia-tilannetta hyväkseen nostaakseen tuottojaan.
Vuosisopimuksilla Aasiasta Eurooppaan operoivat suuret rahdin tilaajat ovat olleet vielä suojassa korotuksilta. Vuosisopimuksiin odotetaan kuitenkin merkittäviä korotuksia, kun sopimuksia uusitaan.

Jaa artikkeli