29.07.2021

Tallink kasvatti liikevaihtoaan 30 prosenttia viime vuodesta – tulos jäi edelleen tappiolle

”Tällä vuosineljänneksellä aloitetut Silja Serenaden ja Silja Europan risteilyt ovat tuoneet elintärkeitä tuloja, ja mikä tärkeintä, saaneet lisää motivoituneita työntekijöitämme takaisin töihin,” toimitusjohtaja Paavo Nõgene toteaa.

– Kasvu on saavutettu vain kustannustehokkuutta lisäämällä ottaen huomioon jatkuvat tiukat rajoitukset, huomattavasti vähäisemmät tukitoimenpiteet ja nousevat polttoainekustannukset, toimitusjohtaja Paavo Nögene kiteyttää.

Huhti-kesäkuussa 2021 Tallink-konsernin liikevaihto kasvoi 32,5 prosenttia vuoden 2020 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna ja oli 86,1 miljoonaa euroa.

Matkustajien määrä kasvoi 10,2 prosentilla viime vuodesta. Rahtia kuljetettiin 6 prosenttia ja henkilöautoja yli 22 prosenttia enemmän kuin vuodentakaisella vertailujaksolla.

Tulos ennen korkoja, veroja ja poistoja (EBITDA) vuodenb toisella vuosineljänneksellä oli 4,4 miljoonaa euroa (2,4 miljoonaa euroa vuoden 2020/Q2) ja raportointikauden tappio 24,3 miljoonaa euroa (27,4 miljoonaa euroa vuoden 2020/Q2).

Yhtiön ydinliiketoiminnan eli reittiliiketoiminnan liikevaihto kasvoi vuoden 2021 toisella neljänneksellä 9,7 miljoonaa euroa verrattuna vuoden 2020 vastaavaan ajanjaksoon ja oli 66,1 miljoonaa euroa.

Liikevaihdon kasvuun vaikuttivat positiivisesti myös Silja Europan lyhytaikainen ulosvuokraus, vähittäiskauppa ja koronavirustestauksien käynnistäminen laivoilla.

Konsernin investoinnit vuoden 2021 toisella neljänneksellä olivat 3,1 miljoonaa euroa. Vuonna 2020 vastaavana ajankohtana investointeja tehtiin 14 miljoonalla eurolla.

Yhtiön tulostiedotteessa kerrotaan, että muuttuneen taloudellisen ympäristön ja liikennöinnin keskeyttämisen vuoksi laivoihin liittyvät investoinnit pidettiin minimissä, ja laivoille tehtiin vain kriittisiä huolto- ja korjaustöitä.

– Investointeja tehtiin myös online-varaus- ja myyntijärjestelmien sekä muiden hallintojärjestelmien kehittämiseen sekä Burger King -ravintoloiden avaamiseen.

Vuoden 2021 toisen vuosineljänneksen lopussa konsernin maksuvalmiuspuskuri oli 116,7 miljoonaa euroa (104,9 miljoonaa euroa 30.6.2020).

– Rahoittajien kanssa kvartaalin lopussa tehty sopimus kovenanttiehtojen poikkeusten muutoksista ja pidentämisestä sekä voimassaolevien lainasopimusten maksujen lykkäämiset ovat tuoneet lisähelpotusta konsernille haastavina aikoina.

Matkustajien luottamus palautuu hitaasti

– Vuoden 2021 kesäsesongin valmistelu on ollut hyvin erilaista kuin vuonna 2020. Viime vuoden kesällä oltiin toiveikkaita, että koronaviruspandemia oli taittumassa kokonaan mutta tänä vuonna on sen sijaan oltu paljon varovaisempia ja tietoisempia, ettei koronapandempiaa ole vielä voitettu. Matkustusrajoituksista on monissa maissa jo luovuttu, mutta matkustajien luottamus matkustukseen ei ole vielä palautunut sillä eri maiden hallituksilta on edelleen tullut kehotuksia välttää tarpeetonta matkustusta. Siksi kansainvälisellä kuljetus- ja matkailualalla on edelleen suuria vaikeuksia, Tallink-konsernin toimitusjohtaja Paavo Nõgene kommentoi.

Yhtiö keskittyy tänä vuonna kotimaan risteilyihin ja reittien asteittaiseen avaamiseen rajoitusten poistuttua.

– On hienoa nähdä, että osa matkustajista on palannut laivoillemme ja halunnut nauttia risteilyjen laajoista ostos-, ruokailu-, viihde- ja rentoutumismahdollisuuksista.

Kesäkuun loppuun mennessä yhtiö sai avattua kaikki kolme hotelliaan Tallinnassa ja samalla matkustajamäärät Helsinki-Tallinna-reitillä kasvoivat hieman.

– Tällä vuosineljänneksellä aloitetut Silja Serenaden ja Silja Europan risteilyt ovat tuoneet elintärkeitä tuloja, ja mikä tärkeintä, saaneet lisää motivoituneita työntekijöitämme takaisin töihin.

– Kasvu on saavutettu vain kustannustehokkuutta lisäämällä ottaen huomioon jatkuvat tiukat rajoitukset, huomattavasti vähäisemmät tukitoimenpiteet ja nousevat polttoainekustannukset. Jatkamme tiukkaa kustannusten hallintaa, huolellista suunnittelua, innovatiivisuutta ja äärimmäistä joustavuutta edelleen.

– Toivon vilpittömästi, että rokotusten edistyminen auttaa meitä kaikkia välttämään uudet rajoitukset, Nõgene kiteyttää.

Teksti: Vaula Aunola

Jaa artikkeli
portofnaantali