09.07.2021

Terveysturvallisuuslainsäädäntö tuo uusia käytäntöjä laivamatkustamiseen

Maanantaista 12.7 alkaen, uuden lain astuessa voimaan varustamojen nykyisestä koronatodistusvaatimuksesta luovutaan ja laivamatkustuksessa siirrytään soveltamaan uutta lakia. Täysin rokotetut ja jo Covid-19 taudin sairastaneet matkustavat vapaasti Suomeen kaikista EU-maista.

Kuva Janne-Petteri Kumpulainen.

Uuden terveysturvallisuuslainsäädännön mukaan EU- ja Schengen-alueelta voi tulla Suomeen vapaasti 12.7. lähtien ilman terveysturvallisuustoimia, jos on täysin rokotettu, tai sairastanut Covid-19 taudin 6 kk:n sisällä, tai syntynyt vuonna 2006 tai sitä myöhemmin, tai tulee alhaisen ilmaantuvuusluvun maasta.

– Heinäkuun aikana voimassa oleva malli on valitettavan sekava ja monimutkainen eri ilmaantuvuusrajoineen. Suomeen olisi saatava mahdollisimman pian selkeä ja yksinkertainen malli terveysturvalliselle matkustamiselle. On todella toivottavaa, että Suomi yhdessä muiden EU maiden kanssa soveltaisi yhtenäisiä periaatteita EU:n sisäisessä matkustamisessa, toteaa Suomen Varustamoiden toimitusjohtaja Tiina Tuurnala

Uuden lain mukaan yhden rokotuksen saaneiden tulee käydä koronatestissä 3-5 vuorokautta maahantulon jälkeen, ja täysin rokottamattomilta edellytetään lisäksi ennakkotestitodistusta tai testiä maahan tullessa.

Hallituksen asetuksella on määritetty alhaisen ilmaantuvuusluvun maiksi maat, joiden ilmaantuvuus on asetuksen hyväksymishetkellä alle 10/100 000/14vrk. Näistä maista matkustajat voivat tulla maahan ilman mitään terveysturvallisuustoimia. Hallitus päivittää maalistaa noin kahden viikon välein. Lisätietoja Sosiaali- ja terveysministeriön sivulta: https://stm.fi/-/terveysturvallisuus-rajoilla-suomeen-ulkomailta-saapuvien-velvollisuuksista-paatettiin

Risteilymatkustajilta, jotka eivät käy toisessa maassa ei edellytetä todistuksia tai testejä.

Sisärajatarkastukset ovat edelleen voimassa 12.-25.7.2021. Vapaa-ajan matkustus on sallittu vain täyden rokotussarjan saanneilta ja Covid-19 taudin sairastaneilta maista, joiden ilmaantuvuusluku on yli 25/100 000/14vrk. Listaukset maista päivitetään 1-2 viikon välein ja ne voi tarkistaa Rajavartiolaitoksen sivuilta. Suomen kansalaiset voivat aina palata Suomeen.

FINENTRY-palvelun käyttöä suositellaan sujuvoittamaan maahantuloa satamissa. Finentryn kautta voi ilmoittaa matkustustietonsa ja varata ajan maksuttomaan Suomessa tehtävään koronavirustestiin. Finetry on käytössä kaikissa matkustajasatamissa lukuun ottamatta Vaasaa.

Jaa artikkeli
portofnaantali