Viime vuonna viranomaiset päättivät alentaa maailman kauppalaivaston polttoaineen rikkipitoisuuden 0,5 prosenttiin aiemmasta maksimista eli 3,5 prosentista. Varustamot ja öljynjalostamot ovat vaatineet uusille säännöille siirtymäaikoja, koska puhtaampien polttoaineiden tuotanto ei käynnisty hetkessä ja tulee kalliiksi.
Torstaina IMO paiskasi kylmää vettä merenkulkualan muiden toimijoiden kasvoille, kun viranomaiset sanoivat, että mitään poikkeuslupia tai siirtymäaikoja puhtaammille polttoaineille ei tule. IMO varoitti kaikkia osapuolia seurauksista, joita niille koituu sääntöjen noudattamatta jättämisestä, Reuters kirjoittaa.
Varustamoilla edessä suuret riskit
Merenkulkujärjestön ilmansaastevastaava Edmund Hughes sanoi, että laivanvarustajat ottavat valtavan riskin, jos ne aikovat kiertää ympäristösääntöjä.
– Likaisella polttoaineella ajavat alukset julistetaan merikelvottomiksi, ja tämä vaikuttaa niiden merivakuutuksiin ja p&i (protection and indemnity) -suojaan sekä varustamoiden ja rahdinantajien suhteisiin, Hughes totesi ykskantaan.
Varustamoilla on vain vähän keinoja välttää ainakaan kalliimmasta polttoaineesta koituvia kustannuksia. Esimerkiksi dieselpäästöjä vähentäviä rikkipesureita aluksilleen ovat tähän mennessä asentaneet vain harvat varustamot, Reuters kirjoittaa.
LNG eli nesteytetty maakaasu on yksi puhdas polttoainevaihtoehto, mutta sen kansainvälisen jakeluketjun rakentaminen vie kauan aikaa.