IMO pelaa kovaa – julistaa rikkipitoisen polttoaineen laivat merikelvottomiksi

Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO ei annan tuumaakaan periksi puhtaamman eli vähärikkisemmän meripolttoaineen vaatimuksissaan. Päin vastoin, IMO ilmoitti torstaina Lontoossa, että ne alukset, jotka eivät mukaudu vähärikkisen polttoaineen käyttöön vuoden 2020 alusta julistetaan merikelvottomiksi.

Viime vuonna viranomaiset päättivät alentaa maailman kauppalaivaston polttoaineen rikkipitoisuuden 0,5 prosenttiin aiemmasta maksimista eli 3,5 prosentista. Varustamot ja öljynjalostamot ovat vaatineet uusille säännöille siirtymäaikoja, koska puhtaampien polttoaineiden tuotanto ei käynnisty hetkessä ja tulee kalliiksi.

Torstaina IMO paiskasi kylmää vettä merenkulkualan muiden toimijoiden kasvoille, kun viranomaiset sanoivat, että mitään poikkeuslupia tai siirtymäaikoja puhtaammille polttoaineille ei tule.  IMO varoitti kaikkia osapuolia seurauksista, joita niille koituu sääntöjen noudattamatta jättämisestä, Reuters kirjoittaa.

Varustamoilla edessä suuret riskit

Merenkulkujärjestön ilmansaastevastaava Edmund Hughes sanoi, että laivanvarustajat ottavat valtavan riskin, jos ne aikovat kiertää ympäristösääntöjä.

– Likaisella polttoaineella ajavat alukset julistetaan merikelvottomiksi, ja tämä vaikuttaa niiden merivakuutuksiin ja p&i (protection and indemnity) -suojaan sekä varustamoiden ja rahdinantajien suhteisiin, Hughes totesi ykskantaan.

Varustamoilla on vain vähän keinoja välttää ainakaan kalliimmasta polttoaineesta koituvia kustannuksia. Esimerkiksi dieselpäästöjä vähentäviä rikkipesureita aluksilleen ovat tähän mennessä asentaneet vain harvat varustamot, Reuters kirjoittaa.

LNG eli nesteytetty maakaasu on yksi puhdas polttoainevaihtoehto, mutta sen kansainvälisen jakeluketjun rakentaminen vie kauan aikaa.

http://www.reuters.com/article/us-shipping-fuel-sulphur/ships-will-be-unseaworthy-if-miss-sulfur-emission-rule-imo-idUSKBN1DG1U8

http://www.reuters.com/article/shipping-fuel-sulphur/no-delays-or-exceptions-to-2020-cut-in-sulphur-limits-for-shipping-imo-idUSL8N1NM386

Jaa artikkeli