Muumien uimavesien suojelua #MEIDÄNMERI

Muumi-tarinoiden 75-vuotisjuhlavuoden kampanjan tavoitteena on kerätä miljoona euroa John Nurmisen Säätiön Itämeri-työhön.

Tove Jansson kuva © Moomin Characters™

Vuonna 2020 tulee kuluneeksi 75 vuotta ensimmäisen Muumi-tarinan, luonnonkatastrofin keskelle sijoittuvan Muumit ja suuri tuhotulva, julkaisusta. Moomin Characters haluaa juhlistaa merkkivuotta Muumi-tarinoiden yhteisöllisessä hengessä suuntaamalla huomion Itämeren hyvinvoinnin palauttamiseen ja suojelemiseen.

“Meri on korvaamaton osa Muumi-tarinoita. Tove Jansson loi Muumi-tarinat Pellingin saaristossa inspiroituneena meren kauneudesta ja voimasta. Hän rakasti merta, kuten me kaikki, Muumipeikko mukaan lukien”, kertoo Moomin Charactersin luova johtaja ja hallituksen puheenjohtaja Sophia Jansson.

“Haluamme pitää merestä huolta ja suojella sitä kaikin voimin. Itämeren tulevaisuuden eteen tehdään jo nyt aivan upeaa työtä, ja haluamme olla mukana näissä talkoissa ja innostaa mukaan niin paljon ihmisiä ja erilaisia organisaatioita kuin mahdollista”, hän sanoo.

Tavoitteena on kerätä miljoona euroa John Nurmisen Säätiön Itämeri-työhön.

“Totuus Itämeren voinnista iski viimeistään sinileväkesänä 2018 kammottavalla tavalla päin kaikkien kasvoja. Siitä syntyi idea laajan Muumi-tarinoiden ympärille muodostuneen yhteisön kannustamisesta talkoisiin meidän yhteisen meremme suojelemiseksi”, Moomin Charactersin toimitusjohtaja Roleff Kråkström kertoo.

“Meille tämä on myös keino inspiroida Muumi-lisenssinhaltijoita ottamaan ympäristöystävälliset ja Itämeren tulevaisuutta suojelevat arvot vieläkin vahvemmin osaksi toimintaa”, hän jatkaa.

Jo nyt kampanjaa on mukana rakentamassa yli 50 yritystä ja muuta organisaatiota erilaisista kulttuuri-instituutioista aina kaupunkeihin, kouluihin ja järjestökenttään Itämeren ympäriltä ja kauempaa.

“Lähes kaikki, joille olemme esittäneet idean, ovat hypänneet heti mukaan kampanjaan. Näyttää siltä, että tästä on syntymässä historian suurin aloite Itämeren pelastamiseksi – mukana on useita tahoja aina Japanista ja Isosta-Britanniasta saakka”, Kråkström sanoo.

Rahaa John Nurmisen Säätiön toimintaan tullaan keräämään yrityslahjoitusten ja kuluttajien suorien lahjoitusten sekä kampanjatuotteiden avulla.

Kampanjan nimi on suomeksi #MEIDÄNMERI, ruotsiksi #VÅRTHAV ja englanniksi #OURSEA. “Toivomme, että kampanja ja sen Muumi-tarinoista nouseva yhteisöllisyys voisivat auttaa luomaan Itämeren ympärille edes hieman vahvemman tunteen siitä, että meri todella on meidän yhteinen meri, josta kaikki kymmenet miljoonat ihmiset sen rannikoilla saavat nauttia ja myös ottaa vastuuta”, Kråkström sanoo.

“Valitsimme John Nurmisen Säätiön työn lahjoitusten kohteeksi, koska he ovat edelläkävijöitä merensuojelutyössä ja he ovat tehneet upeaa, kansainvälisesti tunnustettua työtä Itämeren puhdistamisessa”, Roleff Kråkström kertoo. “

Itämeri on yksi maailman saastuneimmista meristä ja sen vakavin ympäristöongelma on rehevöityminen. Vaikka merta rehevöittävät ravinnepäästöt ovat viime aikoina vähentyneet, rehevöitymisen näkyvät merkit, kuten sinileväkukinnat, veden sameneminen sekä pohja-alueiden hapettomuus vaivaavat Itämerta edelleen. Ilmastonmuutoksen vaikutukset kiihdyttävät Itämeren rehevöitymistä entisestään.

John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeissa parannetaan Itämeren tilaa vähentämällä mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä. Hankkeita on käynnistetty yli 30, ja toimien avulla meren ravinnekuormitusta on vähennetty tuhansilla tonneilla.

John Nurmisen Säätiö toteuttaa #MEIDÄNMERI-kampanjan lahjoitusvaroilla tuloksellisia ja konkreettisia Itämeren suojelutoimia sekä varmistaa, että meren tarinat välittyvät eteenpäin jälkipolville. Säätiön käynnissä olevat hankkeet keskittyvät muun muassa peltojen kipsikäsittelyyn, särkikalojen hoitokalastukseen ja jätevesien puhdistamiseen eri puolilla Itämerta. Säätiö on myös palkittu tiedon välittäjä ja merellisen kulttuurisisällön tuottaja.

”Meren tarinan ja sen historian tunnetuksi tekeminen on tärkeää, sillä samalla opimme ymmärtämään, miksi ainutlaatuista Itämertamme pitää suojella. Siksi onkin äärimmäisen hienoa, että saimme meren ystävinä tunnetut Muumit osaksi Itämeri-joukkojamme”, John Nurmisen Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt iloitsee.

“Yhdessä voimme varmistaa, että Muumipeikko voi jatkossakin uida puhtaassa meressä ja että Nuuskamuikkusella on kalaonnea myös tulevaisuudessa.”

 

 

Jaa artikkeli