Rajavartiolaitoksen Arktisen rannikkovartiostofoorumin puheenjohtajuus huipentuu arktiseen superviikkoon

Rajavartiolaitos on toiminut Arktisen rannikkovartiostofoorumin puheenjohtajana kohta kahden vuoden ajan. Pian on aika luovuttaa puheenjohtajuus Islannin rannikkovartiostolle, joka tulee toimimaan vuonna 2015 perustetun foorumin puheenjohtajana vuosina 2019–2021. Ennen puheenjohtajavaihdosta on kuitenkin edessä Rajavartiolaitoksen puheenjohtajuuden päättävä arktinen lento- ja meripelastuksen superviikko, Arctic Coast Guard Week, joka järjestetään Turussa 1.-5. huhtikuuta 2019.

Rajavartiolaitoksen ulkovartiolaiva Turva sekä Super Puma -meripelastushelikopteri osallistuvat Polaris 2019 -harjoituksen etsintä- ja evakuointitehtäviin.

Arctic Coast Guard Weekin suunnittelu on aloitettu jo keväällä 2017, kun Rajavartiolaitos vastaanotti foorumin puheenjohtajuuden Yhdysvaltain rannikkovartiostolta. Tuolloin kaavailtiin, että Rajavartiolaitoksen pj-kausi tullaan päättämään näyttävästi tapahtumaan, jossa yhdistyy niin arktisen rannikkovartiostoyhteistyön käytännön harjoittelu, kuin myös arktiseen lento- ja meripelastukseen sekä ympäristövahinkojen torjuntaan liittyvä tieteellinen tutkimus. Pitkä suunnittelu ja valmistelu kulminoituvat pian arktiseen superviikkoon, joka pitää sisällään kansainvälisen Polaris 2019 -yhteistoimintaharjoituksen, Arktisen rannikkovartiostofoorumin asiantuntija- ja päällikkökokouksen sekä Arctic Coast Guard Seminar 2019 -tapahtuman.

Kahdeksasta arktisesta maasta yhteensä kuusi osallistuu kalustolla Polaris 2019 -harjoitukseen – Suomen lisäksi Islannin, Norjan, Ruotsin, Tanskan ja Venäjän yksiköt saapuvat harjoittelemaan. Lento- ja meripelastusoperaatiota tullaan toteuttamaan niin laivoilla, helikoptereilla kuin valvontalentokoneillakin. Lisäksi kaikkien arktisten maiden meripelastusjohtokeskukset osallistuvat harjoituksen aikana toteutettavaan viestiharjoitukseen. Polariksen skenaariossa arktisella alueella liikennöivä risteilijäalus joutuu vaikeuksiin, mikä johtaa laajamittaisen kansainvälisen lento- ja meripelastusoperaation käynnistymiseen. ”Arktisen alueen” virkaa toimittaa kevään harjoituksessa logistista syistä kuitenkin Selkämeri, jonka alueella voi hyvin näkyä jäälautta, jos toinenkin, vielä huhtikuun alussa. Lisäksi Suomen Punainen Risti vastaa harjoituksen evakuointikeskuksen toimintaan liittyvistä järjestelyistä perustamalla evakuointikeskuksen Susiluodon merivartioasemalle. SPR on myös kutsunut arktisten ja Itämeren maiden Punaisten Ristien edustajat näkemään paikan päältä, kuinka viranomaisten ja kolmannen sektorin yhteistyö käytännössä Suomessa toimii.

Kansainvälisen Polaris 2019 -yhteistoimintaharjoituksen suunnitteluun ja toteutukseen ovat Arktisen rannikkovartiostofoorumin puitteissa osallistuneet kaikki kahdeksan arktista maata.

Rajavartiolaitos luovuttaa foorumin puheenjohtajuuden Islannin rannikkovartiostolle Arctic Coast Guard Weekin aikana järjestettävässä päällikkökokouksessa. Puheenjohtajavaihdokseen liittyviä yksityiskohtia on suunniteltu jo tovi yhdessä Islannin kanssa, ja Rajavartiolaitos voi levollisin mielin ojentaa viestikapulan seuraajalleen. Arktisen rannikkovartiostofoorumin koulutus- ja harjoitusyhteistyöhön liittyvää toimintaa on Rajavartiolaitoksen puheenjohtajuuskauden aikana edistetty isoin askelin. Islanti tulee puheenjohtajakaudellaan jatkamaan tätä yhteistyötä ja kehittämään arktista rannikkovartiostoyhteistyötä edelleen. Arktisen rannikkovartiostofoorumin toimintaan voi tutustua tarkemmin osoitteessa www.arcticcoastguardforum.com.

Rajavartiolaitoksen ja Suomen Punaisen Ristin välistä vahvaa yhteistyötä demonstroidaan harjoituksessa evakuointikeskustoiminnan kautta.

Arktinen superviikko huipentuu ensimmäistä kertaa järjestettävään Arctic Coast Guard Seminar 2019 -tapahtumaan. Seminaariin, joka järjestetään tapahtumakeskus Logomossa 4.–5. huhtikuuta 2019, toivotetaan tervetulleiksi kaikki aiheesta kiinnostuneet. Seminaarin aikana kuullaan mielenkiintoisia puheenvuoroja muun muassa arktisesta lento- ja meripelastuksesta, ympäristövahinkojen torjunnasta sekä arktisen alueen tulevaisuuden näkymistä merellisen toiminnan kannalta. Arctic Coast Guard Seminarin alustava ohjelma sekä rekisteröitymisohjeet löytyvät tapahtuman nettisivuilta: www.acgseminar2019.com. Rekisteröitymiset tapahtumaan pyydetään ennen 15. maaliskuuta 2019.

Jaa artikkeli