Viimeisetkin jäät ovat sulaneet Perämereltä

Aiempien seurattujen 49 jäätalven aikana näin laaja jäällinen alue on koettu aikaisemmin vain neljänä talvena. ”Kulunut talvi tilastoidaan leudoksi, mutta liikkuvat jäät vaikeuttivat useaan otteeseen talvimerenkulkua eikä talvi näin ollen ollut helppo”, Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio toteaa.

Ilmatieteen laitoksen jääpalvelu julkaisi tiistaina 14.5.2019 talven viimeisen jäätiedotuksen. Viimeiset jäät sulivat Suomenlahden itäisimmistä pohjukoista viikkoa ennen huhtikuun loppua ja Pohjanlahdelta 14. päivänä toukokuuta.

Jäätalvi 2018–2019 alkoi loka-marraskuun vaihteessa, kun Perämeren pohjukan sisimmissä lahdissa havaittiin ensimmäiset uudet jäät. Ilmatieteen laitos julkaisi kauden ensimmäisen jääkartan 1. marraskuuta 2018.

Marraskuu ja joulukuu olivat tavanomaista leudompia

”Vuoden vaihteessa ohutta jäätä esiintyi vain rannikoiden sisälahdissa lukuun ottamatta Perämeren kaarta, jossa satamien edustoilla oli 5–25 senttimetriä paksua kiintojäätä”, sanoo Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio.

Myös vuosi 2019 alkoi leutona, mutta tammikuun puolivälissä kylmeni selvästi ja kylmä sää jatkui lähes kaksi viikkoa. Talven laajin jäätilanne koettiin tammikuun 27. päivänä, kun jäällisen alueen laajuus ylsi 88 000 km²:iin. Tämän jälkeen sää lauhtui ja jäät ajautuivat kasaan.

”Kulunut talvi tilastoidaan jäällisen alueen laajuuden perusteella leudoksi, mutta liikkuvat jäät vaikeuttivat useaan otteeseen talvimerenkulkua eikä talvi näin ollen ollut helppo”, Vainio korostaa.

Tammikuun jälkeen oli tavanomaista lauhempaa eikä jään määrä enää merkittävästi lisääntynyt. Lyhyet pakkasjaksot ja lauhat jaksot vuorottelivat ja jääkenttä pysyi ahtautuneena. Lämmin huhtikuun loppu sai jäät sulamaan ja merivedet lämpiämään.

Viimeisimmän 49 jäätalven aikana laajin jäällinen alue on koettu aikaisemmin vain neljänä talvena. Viimeinen jäätiedotus on julkaistu vain viitenä kertana aikaisemmin kuin tänä vuonna.

teksti: Vaula Aunola

Jaa artikkeli