YK:n ex-ilmastopomo varoittaa arktisen öljynetsinnän riskeistä

Aiemmin YK:n ilmastojohtajana toiminut ja Pariisin ilmastosopimuksen arkkitehtina pidetty Christiana Figueres yllyttää eri maiden hallituksia lopettamaan öljynetsinnät ja koeporaukset arktisilla merialueilla. Hänen mielestään ilmaston lämpeneminen saattaa pohjoiset merialueet yhä suurempiin ympäristöriskeihin. Figueres sanoo, että öljynetsintä ei ole usein edes vaivan arvoista eli kannattavaa.

Christiana Figueres huomauttaa, että viimeksi kuluneet kolme vuotta ovat olleet mitatun historian lämpimimpiä. Lämpötilojen historiatietoja on kerätty sekä arktikalla että antarktikalla 1800-lopulta lähtien.

Entinen costaricalainen diplomaatti Figueres on sitä mieltä, että öljynetsintä Jäämerellä on kannattamatonta osittain myös siksi, että kuluu vuosia ennen kuin lupaavia raakaöljyesiintymiä edes löydetään saati avataan tuotantoon.

– Öljynetsintään käytetyt rahat olisi parempi suunnata uusiutuvan energian tuotantoon, kuten aurinko- ja tuulivoimaan, Figueras sanoi Reutersin haastattelussa Oslossa.

YK:n välityksellä neuvoteltu Pariisin ilmastosopimus asettaa takarajan fossiilisten polttoaineiden käytölle, jonka on kaavailtu loppuvan 2000-luvun toisella puoliskolla.

Norja puolustaa etsintöjä pohjoisessa

Viime aikoina ilmastosopimus on saanut uusia vastustajia, koska esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kutsunut ilmaston lämpenemistä ’ihmisten tekemäksi keksinnöksi ja huhupuheeksi.’ Viime kuussa Trumpin hallinto aloitti ympäristöselvitysten uudelleenarvioinnin osassa Alaskan kansallispuistoa.

Monet muutkin maat haluavat jatkaa öljynetsintöjä pohjoisilla mereillä. Norjalainen Statoil ja muut öljy-yhtiöt jatkavat etsintöjä entistä pohjoisemmilla Jäämeren ja Barentsin meren alueilla, joilla jäät vetäytyvät ilmaston lämmetessä.

– Tutkimusalueemme on itse asiassa vähemmän haastava kuin monet muut öljyalueet Norjan rannikoilla. Olemme koeporanneet yli sata reikää eikä meillä ole ollut yhtään öljyvuotoa mereen, Statoilin edustaja Bård Glad Pedersen sanoi ympäristöalan kokouksessa Oslossa alkuviikolla.

Päin vastoin kuin Figueres väittää, Pedersen sanoo, että Statoilin Johan Castbergin kenttä Pohjois-Norjassa aloittaa tuotannon 2020-luvun alkuvuosina. Hänen mukaansa Castbergin tuotanto on kannattavaa öljyn 31 dollarin barrelihinnalla.

Ilmaston lämpeneminen ja kiintojäiden sulaminen avaa myös uusia laivareittejä pohjoisille vesille. Pohjoismaiden lisäksi alueita tutkivat ja liikenteen avaamista suunnittelevat Yhdysvallat, Kanada ja Venäjä. Myös Kiina on kiinnostunut Luoteis- ja Kollisväylän reiteistä.

www.reuters.com

Jaa artikkeli