Opiskelijat kehittämässä tulevaisuuden laivakonseptia

Aalto Yliopiston Meritekniikan Gaala 2018 Turun Forum Marinumissa esitteli neljä meritekniikan opiskelijoiden kehittämää tulevaisuuden laivakonseptia.
– Merialan koulutuksen haasteena on löytää motivoituneita ja lahjakkaita ihmisiä eri aloille. Projekteissa opitaan, miten asetetaan päämäärä ja saavutetaan se, kuvaili professori Pentti Kujala.

Opiskelijat pääsevät projekteissa kiinni henkilökohtaisen osaamisen kehittämiseen ja saavat tukea niin yrityksistä kuin omasta oppilaitoksestaan. Ryhmätyö ja verkostomainen opiskelu opettavat nykyaikaisen työskentelyn perusasioita. Miten eri alan asiantuntijat pystyvät muokkaamaan yhdessä uusia ja toteuttamiskelpoisia konsepteja.

Eetu Kivelä, Iiro Vanne ja Mika Vuorinen. Miehet ovat jo työelämässä Meyerin telakalla, Wärtsilässä ja Helsingin telakalla. Tähtäimessä on valmistuminen noin vuoden päästä. Projekti, opiskelu ja työ nielevät resursseja, mutta kun motivaatio on kohdallaan, niin sitä jaksaa. Alan monipuolisuus, kiinnostavat ”kelluvat kaupungit” sekä hyvät työnäkymät kannustavat.

Konseptit sisälsivät uusia ajatuksia lähtien hyttien määrän lisäämisestä risteilijään. Monikäyttöalus, jonka perustehtävät ovat meren puhdistaminen öljystä ja muusta roskasta kuten muovista ja jäänmurtaminen. Konferenssi-laiva esitteli uudenlaista bisnesideaa, jossa konferenssit järjestettäisiinkin varta vasten tehdyllä laivalla.

Suomi 100 alus edusti perinteisempää pientä risteilyalusta jännittävine ideoineen. Alus on erityisesti tarkoitettu Suomen vesille.

Wärtsilän innovation director Johanna Fräki esitteli futuristia kuvia puhtaasta meriteknologiasta.

Yleisönä oli viitisenkymmentä alan edustajaa yrityksistä ja oppilaitoksista. Hienosti sujuneet esittelyt saivat runsaasti kommentteja. Keskustelu oli vilkasta ja kannustavaa.
Seminaarissa kuultiin lisäksi Royal Caribbean Cruisesin, Wärtsilän ja Rolls Roycen esityksiä tulevaisuuden meritekniikasta.

Teksti Tero Elsilä

Jaa artikkeli