24.02.2023

VIDEO: Luotsi laivassa

Merenkulkija, viestinnän tekijä Teemu Leppälä julkaisi tammikuussa youtubessa kaikkien katsottavaksi alunperin dvd-muodossa jaetun dokumentin “Luotsi laivassa.”

Kuvakaappaus videosta.

Videon tuottaja, editoija ja suurilta osin myös kuvaaja Teemu Leppälä toimi itse luotsina useita vuosia.

– Luotsin töistä siirryin perustamaan merenkulun startuppeja joista Fleetrange on yksi. Olin vuosia aallonharjalla digitalisaatiossa merenkulussa ja kehittämässä useita ”innovaatioita”, hän kertoo urastaan.

– Kehityksen alla on ollut myös MVTC (Maritime Virtual Training Center), joka olisi käyttänyt XR-teknologiaa (Virtual Reality) mutta emme saaneet tälle innovaatiolle rahoitusta tarpeeksi, joten sen kehitys päättyi.

Leppälä merikapteenin YAMK -opinnäytetyö keskittyi merenkulun tunnettuuta.

Aktiivisen merenkulkijan uran jälkeen hän onkin tuottanut ja toteuttanut Jäänmurtaja Snow -lastenkirjasarjan merenkulusta, animaatiota ja mobiilipelejä, joissa merenkulku on merkittävässä roolissa.

– Olen myös tehnyt oppilaitoksille ja merenkulun järjestöille videoita.

Pettymyksiä matkan varrella

– Noin 10 vuotta sitten tuotin Neloselle pilotin dokumentaarisesta ohjelmasarjasta ”Luotsi laivassa”. Sitä ei kuitenkaan ostettu kanavalle.

Samoihin aikoihin työpöydällä syntyi dokumentaarisen ohjelmasarjan ”Icebreakers” konsepti. Se olisi kuvannut jäänmurtajien haastavaa työtä yhden talven ajan.

– Mukana sarjassa olisi ollut useita toimijoita kuten luotsit. Vein konseptin tuotantoyhtiölle, joka esitteli sen Ylelle, joka kiinnostui. Teimme pilotin. Yle vei sarjan Cannesiin. Siellä kiinnostus oli huomattavaa esimerkiksi Discoveryn ja muiden suurien osalta.

– Olimme tiimin kanssa varmoja, että nyt tuotetaan sellainen sarja, mikä näkyy kaikkialla maailmassa ja Suomen maabrändi tulee saamaan huikean boostin!

Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

– Yle vastasi, että sarjaa ei tehdä koska kotimaassa ei ollut heidän mukaansa tarpeeksi kiinnostusta. Emme olleet uskoa todeksi, mutta niin se meni.

Trailerin tuotannosta voi katsoa täältä.

Vaula Aunola

Jaa artikkeli
meriverkostot