29.09.2020

Aalto-yliopiston Pentti Kujala sai EU:n meripalkinnon

Suomalainen tutkimus ja eritoten arktiseen liikenteeseen liittyvä turvallisuusosaaminen on niittänyt kansainvälisiä laakereita EU:n komission liikenneosaston myöntämällä Travisions 2020-palkinnolla. Aalto-yliopiston varadekaani ja meritekniikan professori Pentti Kujala on valittu Euroopan parhaaksi meriliikenteen senioritason tutkijaksi.

Aalto-yliopiston varadekaani ja meritekniikan professori Pentti Kujala on valittu Euroopan parhaaksi meriliikenteen senioritason tutkijaksi.

Kujala pitää palkintoa tunnustuksena elämäntyöstä, onhan hän hoitanut muun muassa lukuisia EU:n ja Suomen valtion rahoittamia tutkimushankkeita sekä viimeiset 15 vuotta vastannut merenkulun koulutuksesta Aalto-yliopistossa.

– Olemme Aalto-yliopistossa kouluttaneet nuoria merenkulun tutkijoita Suomen lisäksi muun muassa Saksaan, Norjaan ja Kanadaan. Väitöskirjoja tiedekunnasta on valmistunut keskimäärin yksi per vuosi -tahtia. Arktinen merenkulku kiinnostaa nykyisin yhä useampia maita, Kujala kertoo.

Hänen mielestään tämä nähdään selvästi Venäjän arktikalla, jossa pohjoiset kaasuvarannot kiinnostavat poliittisia johtajia yhä enemmän.

– Koillisväylän kenttien kehitys on ollut hidasta, mutta nyt siellä availlaan jo toista kaasuterminaalia. Suomelle tämä poikii hyviä bisnesmahdollisuuksia esimerkiksi jäänmurtoon ja laivanrakennukseen liittyvien teknologioiden toimituksissa, Kujala pohtii.

EU-komission liikennejaoston Travisions -palkinnot myönnetään joka toinen vuosi ja koronatilanteen takia tällä kertaa etänä. Liikennetutkimuksen johtoryhmä palkitsee kilpailijoita kahdessa luokassa: nuorten ja vanhempien tutkijoiden sarjoissa. Palkinnot myönnetään eri liikennemuodoissa, kuten maantieliikenteessä, rautateillä, ilmailussa ja merellä. Jokainen kilpailija lähettää oman kilpailutyönsä, josta palkintona ei ole rahaa vaan mainetta ja kunniaa.

– Komissio haluaa tällä tavalla tukea eurooppalaista liikenteen tutkimustyötä. Rahan sijasta saamme kunniakirjat, mutta hyvä niinkin, Pentti Kujala sanoo.

Alun perin Travisions 2020 -palkinnot piti jakaa Finlandia-talolla viime huhtikuussa, mutta koronapandemia pakotti järjestäjät turvautumaan Brysselissä 29. syyskuuta järjestettyyn virtuaalitapahtumaan.

Teksti Markku Pervilä

Jaa artikkeli