Akerin vahva mies ja Norjan rikkaimpiin henkilöihin lukeutuva Kjell Inge Røkke (61) on iskenyt katseensa uusiutuvan energian tarjoamiin mahdollisuuksiin samalla kun fossiilisten polttoaineiden liiketoiminnot, etunenässä offshore -öljynporaus, ovat taapertaneet kysynnän heikentymisen ja koronakriisin kurimuksessa. Perusteluina ovat myös uudenlaisen energiapaletin kokonaan erilaiset asiakaskunnat ja rahoitusmahdollisuudet.
Røkken hallitsema investointiyhtiö Aker Holdings ASA yhdistää kahden suurimman öljyalaa palvelevan yhtiönsä, Aker Solutionsin ja Kvaernerin takaisin yhdeksi yhtiöksi. Reutersin mukaan tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Kvaerner sulautuu Aker Solutionsiin, josta tulee säästötoimien jälkeenkin noin neljän miljardin euron liikevaihtoa pyörittävä ja 15 000 henkilöä työllistävä energiajätti. Aker Solutionsin toimitusjohtajana aloittaa elokuun 1. päivänä Kjetel Digre, joka on aiemmin toiminut öljy-yhtiö Aker BP:n johtajana.
Yhtiöiden sulautumisessa Kvaernerin osakkeenomistajien saamaa hinta ei vielä ole lopullisesti selvitetty, mutta alustavien kaavailujen mukaan Kvaernerin osakkeenomistajien siivu Aker Solutionsin nimellä jatkavasta yrityksestä asettuu 43-53 prosentin välille. Uuden yhtiön ytimeksi tulee ostettava NBT. Kyseessä vuonna 2004 perustettu norjalais-ruotsalainen yhtiö, joka investoi tuulienergiaan erityisesti kehittyvillä markkinoilla kuten Kiinassa, Ukrainassa ja Afrikassa.
Aker Solutionsin ja Kvaernerin fuusio on hyväksyttävä vielä kummankin yhtiön yhtiökokouksissa, jotka pidetään syyskuussa. Yksi suuromistaja eli Norjan valtio, joka omistaa 30 prosenttia molemmista yrityksistä, on jo hyväksynyt fuusiosuunnitelmat. Norjan kauppaministeriön tiedotteen mukaan valtio ei aio millään tavoin osallistua fuusion rahoitusjärjestelyihin.
Siekailemattomat satsaukset uusiutuviin energialähteisiin
Aker Holdingsin toimitusjohtaja Øyvind Eriksen perustelee toimialojen ja strategian ravistelua sillä, että öljy- ja kaasualaa palveleva teollisuus on kokenut kovia raakaöljyn pitkän ajan putoavan kysynnän ja viime aikoina varsinkin koronakriisin takia. Toisaalta ilmaston lämpenemisen vastainen taistelu avaa uusia mahdollisuuksia uusiutuvan energian alueella.
– Viime vuosina uusiutuvasta energiasta on kasvanut maailmanluokan toimiala, jonka kehityksessä myös Aker haluaa olla aktiivisesti mukana. Tämän vuoksi aiomme erottaa koko ajan kasvavan uusiutuvan energian Aker Solutionsista omaksi yhtiökseen, Eriksen sanoi tiedotustilaisuudessa heinäkuun puolivälissä.
Sijoitusanalyysejä tekevän Redburnin mielestä Røkken bisnesimperiumin yritysjärjestelyissä silmäänpistävintä on nimen omaan suuntautuminen öljystä ja kaasusta kohti uusiutuvia energialähteitä. Uudet yhtiöt tulevat edelleen käyttämään Aker Solutionsin engineering-palveluita.
Aker Solutionsin merituulipuistoihin sekä hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin liittyvät liiketoimet kootaan yhtiön tiedotteen mukaan myöhemmin pörssiin vietävään Aker Horizons -yhtiöön. Aker Horizonsin toimitusjohtajana aloittaa Kjell Ingen poika Kristian Røkke, joka on jo aiemmin toiminut eri tehtävissä isänsä yhtiöissä
Pörssitiedotteen mukaan Aker Horizonsin sateenvarjon alle kootaan Aker Offshore Wind ja Aker Carbon Capture -liiketoiminnot. Aker Horizons on tarkoitus listata Oslon pörssin Merkur Market -kauppapaikalla jo elokuun aikana. Uusi pörssiyhtiö jatkaa Aker Solutionsin jo joitakin vuosia sitten aloittamia uusiutuvan energian investointeja.
Kjell Inge Røkke ravisteli telakka-alaa Suomessakin
Liikemies Kjell Inge Røkke on jättänyt merkittävän kädenjäljen myös suomalaiselle laivanrakennus- ja offshore-alalle. Norjalainen Kvaerner oli 1991 ostanut Masa-Yards Oy:n ja muuttanut sen nimen nimen Kvaerner Masa-Yards Oy:ksi. Kvaernerin silloinen kilpailija Aker Maritime oli puolestaan vähän tämän jälkeen hankkiutunut Rauma-Repolan offshore-toimintojen Rauma Offshore Contractingin ja Mäntyluodon tehtaiden omistajaksi.
Aker Maritime lisäsi omistuksiaan Suomessa ostamalla telakkateollisuuden uudelleenjärjestelyissä 1990-luvun alussa syntyneen raumalaisen Finnyards Oy:n vuonna 1997 ja muuttamalla sen nimen Aker Finnyards Oy:ksi.
Aker ja Kvaerner osallistuivat noina ruuhkavuosina muutenkin Suomen teollisuuden omistusjärjestelyihin muiden muassa betoni- ja turbiiniteollisuuden aloilla. Aker luopui Porin offshore -teollisuudesta 1999, mutta jätti kuitenkin Poriin engineering-yhtiön, joka nykyisin toimii nimellä Kvaerner Finland Oy.
Kvaerner ajautui 2000-luvun alussa Aasian operaatioidensa johdosta taloudelliseen kriisiin, jossa yhteydessä Rökke ”kaappasi” yhtiön ja fuusioi sen Aker-konserniin. Fuusion seurauksena KMY ja Aker Finnyards yhdistyivät vuonna 2004 uudeksi Aker Finnyards Oy:ksi, jonka nimi oli kesäkuusta 2006 lähtien Aker Yards Oy. Molemmat aiemmat norjalaiset emoyhtiöt – Kvaerner ja Aker – olivat tuolloin saman norjalaisyhtiön eli Røkken hallitseman Aker Holdings ASA:n omistuksessa.
Rökke paisutti telakkakonsernin Norjan ja Suomen lisäksi Saksaan, Ranskaan, Romaniaan, Brasiliaan, Ukrainaan ja Vietnamiin. Vuonna 2008 Røkke myi koko telakkateollisuuden ja Aker Yards Oy:n sen osana eteläkorealaisen STX:n omistukseen. Korealaiset puolestaan myivät syksyllä 2014 Suomen telakkatoiminnot saksalaiselle Meyer Werftille ja Suomen valtiolle.
Tätä ennen Raumalla oli paikallisten yrittäjien toimesta jo perustettu telakkaa nyt pyörittävä uusi Rauma Marine Constructions yhtiö, Helsingin telakka oli myyty venäläisille ja arktisen teknologiayhtiön Aker Arcticin osake-enemmistö siirtynyt Suomen valtiolle. Aker Solutions omistaa edelleen vajaan viidenneksen tästä yhtiöstä.
Turun telakasta tuli myöhemmin kokonaan saksalainen Meyer Turku Oy. Rauman telakka jatkaa ainoana kokonaan suomalaisena yhtiönä kotimaista telakkatoimintaa ja rakentaa parhaillaan muun muassa yli 700 miljoonan euron arvoista korvettilaivuetta merivoimille.