03.07.2020

Ammoniakin palamista kokeillaan tosioloissa

Tutkimushanke ammoniakista uutena lupaavana polttoaineena saa lisäpuhtia Norjan valtion 20 miljoonan kruunun rahoituksesta. Wärtsilä, norjalaisvarustamo Knutsen ja espanjalainen energiayhtiö Repsol aloittavat Stordin tutkimuslaitoksessa laajat ammoniakin palamiskokeet aidossa nelitahtisessa moottorissa.

Projektin vetäjät Sustainable Energy Catapult Centressä Norjan Stordissa vasemmalta oikealle: Egil Hystad, Wärtsilä, Willy Wågen, Sustainable Energy Catapult Centre ja Kjell Storelid, Wärtsilä.

Maailman ensimmäiset pitkäkestoiset ja tosioloja vastaavat ammoniakkikokeet aloitetaan maalla, norjalaisen Sustainable Energy Catapult Centren tutkimuslaitoksessa Stordissa. Myöhemmässä vaiheessa testialuksena on Eidesvik Offshoren huoltoalus Viking Energy.

Norjan energiaministeri Tina Bru pitää erittäin tärkeänä sitä, että ilmastonmuutosta vastaan taistellaan etsimällä uusia, puhtaamipia ja kestävän kehityksen mukaisia vaihtoehtoja fossiilisille polttoaineille.

– Ammoniakki kuuluu näihin lupaaviin polttoainevaihtoehtoihin ja nyt aloitettava uusi tutkimus on oiva osoitus meri- ja energia-alojen sitoutumisesta kestävään kehitykseen, ministeri sanoo tiedotteessa.

Tulevina vuosina ammoniakin hiilijalanjälki voidaan lähes eliminoida, jos suuria määriä polttoainetta aletaan valmistaa uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön avulla. Vihreällä tavalla tuotettu ammoniakki tarjoaa tällöin valtavia mahdollisuuksia paitsi meriliikenteessä, myös Norjan mannerjalustan offshore -kenttien energiaratkaisuissa.

Ammoniakki vaatii vielä paljon tutkimusta

Wärtsilä valmistelee Stordin tutkimuslaitoksessa aloitettavia ammoniakin polttokokeita, joissa kokeet tehdään ensi kertaa täyden mittakaavan nelitahtisessa laivakoneessa. Catapult Centren ammoniakkitestit alkavat ensi vuoden alussa.

Wärtsilä Marinen innovaatioista vastaava johtaja Egil Hystad kertoo, että ammoniakin käyttö uutena ja teollisen mittakaavan polttoaineena vaatii vielä paljon lisätietoa. Se ensinnäkin syttyy ja palaa huonommin kuin muut polttoaineet, minkä lisäksi ammoniakki on myrkyllistä ja syövyttävää. Näistä syistä ammoniakin säilytys ja käyttö vaatii omat turvatoimensa.

Ammoniakin palamisominaisuudet saattavat lisätä myös typen oksidien päästöjä, ellei palamisreaktiota kyetä optimoimaan. Ammoniakin hyväksyminen meripolttoaineeksi vaatii tutkimusta, yhteisesti sovittuja sääntöjä ja luokituslaitosten standardeja, Hystad kiteyttää.

– Olemme silti erittäin innostuneita päästessämme kokeilemaan ja ymmärtämään ammoniakin palamaiskäyttäytymistä entistä paremmin, hän lisää.

Wärtsilällä on jo paljon kokemusta ammoniakin ominaisuuksista, koska se on rakentanut lastausjärjestelmiä muun muassa ammoniakkia kuljettaville kaasutankkereille. Viime talvena yhtiö aloitti myös omat ammoniakin palamiskokeensa Vaasassa ja nyt samanlaisia, mutta laajempia käytännön testejä jatketaan siis Norjan Stordissa.

Hystadin mukaan yhtiö tutkii ammoniakin varastointi- ja jakelujärjestelmiä muun muassa polttokennohankkeessa, joka jatkuu vuoteen 2023 saakka. Tässä hankkeessa norjalaisen Eidesvik Offshoren huoltoalus Viking Energyä varustetaan käyttämään polttokennoja.

Jaa artikkeli