Kanadan pääministeri Justin Trudeau, Suomen presidentti Alexander Stubb ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden esittelivät Naton huippukokouksen yhteydessä Washington D.C.:ssa 11.7.2024 kolmenvälisen jäänmurtajayhteistyötä koskevan julkilausuman, Icebreaker Collaboration Effortin eli ICE-aloitteen. Aloitteen tavoitteena on edistää yhteistyötä tehokkaamman, nopeamman ja kustannustehokkaamman jäämurtajatuotannon saavuttamiseksi sekä kotimaisille että vientimarkkinoille.
Helsingin telakan omistavan Davien julkaiseman tiedotteen mukaan globaalin maailmantilanteen epävakauden takia Nato-mailla on kiireellinen tarve lisätä yhteistyötä niin tutkimuksen, kaupan kuin turvallisuuden parissa arktisilla alueilla.
– Nato-mailla on kuitenkin merkittäviä puutteita jäämurtajien ja muiden erikoisalusten saralla, joilla on merkittävä rooli arktisten tavoitteiden saavuttamisessa. Yksikään maa ei pysty ratkaisemaan jäänmurtajien puutetta yksin, minkä vuoksi yhteistyö liittolaisten kesken, joilla on edistynyttä laivanrakennusosaamista, nousee ratkaisevaan asemaan, Davien tiedotteessa todetaan.
Davie kertoo arvostavansa valtioiden näkemyksiä ICE-aloitteen luomisessa.
– Jäänmurtaja-asiantuntijana, jolla on tarkoituksenmukaiset tilat Kanadassa ja Suomessa, Daviella on ainutlaatuinen pätevyys olla merkittävä toimija aloitteen toimeenpanossa. Davien omistama Helsingin telakka on rakentanut yli 50 prosenttia maailman jäänmurtajalaivastosta. Davie osallistuu myös Kanadan kansalliseen laivanrakennusstrategiaan, ja sen kautta sillä on tällä hetkellä maailman suurin raskaiden jäänmurtajien tilauskirja.
Davie odottaa arktisten erikoisalusten kysynnän olevan kaikkien aikojen huipussaan, ja länsimaissa on todettu tarve yli 80 jäätämurtavalle alukselle. ICE-aloitteen alaisuudessa maailmanlaajuinen diplomaattinen yhteistyö auttaa jäänmurtajien rakentajia hyödyntämään näitä mahdollisuuksia.
ICE-aloitteen kolme keskeistä painopistealuetta ovat: 1. tiedonvaihdon tehostaminen; 2. jäänmurtajaosaamisen kehittäminen; 3. kutsu kumppaneille ja liittolaisille hankkia Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Suomessa rakennettuja jäänmurtajia. Tulevina kuukausina kumppanien välinen aiesopimus määrittelee käytännön kehyksen ICE-aloitteen toteuttamiselle kussakin maassa. Aiesopimus sisältää mekanismin uusien liittolaisten ja kumppaneiden lisäämiseksi.
ICE-aloitteen tavoitteena on vahvistaa laivanrakennuksen tehokkuutta, resilienssiä ja kilpailukykyä kumppanimaissa. Modernien erikoisalusten rakentaminen kotimaisille markkinoille ja vientiin vahvistaa yhteistä voimaa merellä, edistää talouskasvua ja luo tuhansia korkean osaamisen työpaikkoja.