21.09.2021

Euroopan hinaajavarustamot koolla Turussa

Satamahinaustoiminta on Euroopassa järjestäytynyt vuonna 1963 perustetun järjestön alle. European Tugowners Association -yhdistykseen kuuluu 25:sta maasta 85 jäsenvarustamoa, jotka operoivat yli 900 hinaajaa eri satamissa.

Golfia harrastava Kimmo Lehto sai arvokkaan putterin läksiäislahjaksi. Kuvassa myös ETAn pääsihteeri Anna Maria Darmanin sekä uusi puheenjohtaja Vicente Boluda Ceballos.

Ainoa suomalaisjäsen Alfons Håkans järjesti Ruissalossa Euroopan hinaajavarustamoiden (ETA) yhdistyksen vuosikokouksen. Yhdistyksen puheenjohtajana kahden vuoden ajan toiminut Kimmo Lehto luovutti puheenjohtajan nuijan seuraajalleen, Vicente Boluda Ceballos´lle, joka edustaa Boluda Corporacion Maritima SL – yhtiötä. Alfons Håkans -varustamon turvallisuuspäällikkönä toimiva Lehto on edustanut työnantajaansa Euroopan hinaajayhdistyksessä vuodesta 2011 asti.

– On ollut kunnia työskennellä puheenjohtajana. Yhdistyksen jäsenet ovat menestyksekkäästi jatkaneet työtään ympäristön ja kestävän kehityksen hyväksi huolimatta pandemian tuomista haasteista. Tyytyväisenä luovutan puheenjohtajuuteni seuraajani taitaviin käsiin. Vicente Boluda Ceballos luotsaa meitä nyt kohti uutta normaalia, Kimmo Lehto totesi.

ETA (European Tugowners Association -yhdistys) tekee jäsenvarustamoiden ja muiden toimijoiden kanssa työtä merenkulun turvallisuuden, toimivuuden ja yhteistyön parantamiseksi. Työhön sisältyy muun muassa vaikuttajaviestintää ja koko merenkulun tunnetuksi tekemistä.
Vuosikokous keskittyi tulevaan

Kokous järjestettiin Ruissalon telakalla, joka tarjosi arvovieraille loisteliaan ympäristön.

Hinaajavarustamoiden kokous pidettiin Ruissalon telakan hulppeissa tiloissa koronasuositusten mukaisesti. Hybridikokouksessa oli etäosallistujia ja paikan päälle oli saapunut yli 80 edustajaa, joista kiireisimmät tulivat yksityiskoneella. Kokouksen ilmapiiri oli erittäin positiivinen ja osallistujat olivat tyytyväisiä, kun vihdoin päästiin tapaamaan kasvokkain monien etäkokousten jälkeen.
Päätapahtumassa kuultiin useiden asiantuntijoiden katsauksia ajankohtaisista asioista. Euroopan parlamentin varapuhemies Roberta Metsola, Economist-lehden varapäätoimittaja Tom Standage ja monet muut puhujat analysoivat tulevien vuosien haasteita. Uusi teknologia sekä merenkulun ja ympäristön kehitys pitää huomioida myös hinaustoiminnassa.

– Meidän yhdistyksellämme pitää olla kuuluva ääni Brysselissä. Päättäjien pitää ottaa huomioon hinaajavarustamoiden toimintaedellytykset. Työskentelemme yhdessä tämän eteen, totesi kokousedustajia luottamuksesta kiittänyt uusi puheenjohtaja Vicente Boluda Ceballos.

Edustajat esittivät myös suuret kiitokset hyvistä kokousjärjestelyistä Alfons Håkansille, joka on vastannut alan innovaatiohaasteisiin hienosti. Kuluvana vuonna yhtiö vastaanotti kaksi uutta hinaajaa ja aloitti Saimaan jäänmurron uuden aikakauden moottoroidun irtokeulan puskijana Calypsolla.

Alfons Håkans on ollut ETA -yhdistyksen jäsenenä yli kolme vuosikymmentä ja on Euroopassa tullut tutuksi paitsi johtavana satamahinausoperaattorina, niin myös pelastusyhtiönä.

Teksti Pekka Karppanen
Kuvat Alfons Håkans

Jaa artikkeli
portofnaantali