08.04.2022

Suomen Varustamot yhdessä useiden muiden eurooppalaisten varustamoyhdistysten kanssa otti kantaa pakotepakettiin

Euroopan unionin maat pääsivät myöhään torstai-iltana sopuun EU:n uudesta pakotepaketista Venäjää vastaan. Eurooppalaiset laivanvarustamoyhdistykset seisovat tiukasti EU:n pakotepaketin takana.

Torstai-illan myöhäinen päätös syntyi EU-suurlähettiläiden Coreper II -kokouksessa ja viides pakotepaketti vahvistettiin tänään kirjallisella menettelyllä. Pakotteet osuvat ensimmäistä kertaa Venäjän energiateollisuuteen, sillä ne kieltävät kivihiilen tuonnin. EU-arvion mukaan Venäjän kivihiilikaupan arvo on vuosittain noin neljä miljardia euroa. Pakotteisiin kuuluvat asevientikielto, useiden venäläispankkien varojen jäädyttäminen sekä Venäjän lipun alla seilaavien laivojen pääsyn kieltäminen satamiin.

Pakotteita asetetaan muun muassa venäläisiä oligarkkeja, propagandatoimijoita, asevoimien edustajia sekä Ukrainaan hyökkäykseen linkitettyjä teollisuustoimijoita vastaan. Euroopan parlamentti vaati torstaina julkaistussa päätöslauselmassaan venäläisen kaasun, öljyn, hiilen ja ydinpolttoaineen tuonnin kieltämistä.

Eurooppalaiset varustamoyhdistykset ottivat kantaan uuteen pakotepakettiin

”Me johtavina merenkulkujärjestöinä tuomitsemme jyrkimmin Venäjän meneillään olevan sodan ja hyökkäyksen suvereeniin Ukrainan valtioon. Venäjän hallituksen kauhistuttavalla päätöksellä hyökätä Ukrainaan ja tämän päätöksen seurauksilla on vakavia seurauksia Ukrainan kansalle, ja se on lopetettava välittömästi”, yhdistysten kannanotossa todetaan.

”Kansainvälinen yhteisö – mukaan lukien EU, Yhdysvallat ja Britannia – on asettanut merkittäviä pakotteita Venäjää kohtaan. Me johtavina merenkulkujärjestöinä seisomme lujasti sodan lopettamiseksi toteutettujen toimenpiteiden ja EU:n hyväksymien pakotteiden takana. Suhtaudumme myönteisesti EU:n jäsenvaltioiden hyväksymään viidenteen pakotepakettiin, mukaan lukien ehdotetut meriliikennettä koskevat pakotteet. Olemme valmiita tukemaan Euroopan unionin ja sen kumppaneiden Ukrainaa tukevia lisätoimenpiteitä, mukaan lukien merenkulkualan toimet, joilla pyritään vastaamaan YK:n yleiskokouksen 2. maaliskuuta hyväksymässä päätöslauselmassa esitettyyn vaatimukseen, jonka mukaan Venäjän on ”vedettävä välittömästi, täydellisesti ja ehdoitta kaikki sotilaalliset joukkonsa Ukrainan alueelta sen kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä”.

”Vaadimme Venäjää lopettamaan vihamielisyydet ja kunnioittamaan kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeuksia, mukaan lukien kaikkien kärsineiden merenkulkijoiden suojelu ja ihmishenkien suojelu merellä.”

– Tuomitsemme täysin Venäjän järkyttävät sotatoimet Ukrainassa ja tuemme kaikkia EU:n toimia sodan pysäyttämiseksi. Tänään päätetyssä viidennessä pakotepaketissa on mukana myös merenkulkuun liittyviä pakotteita, joita täysin, kuten varustamot muualla Euroopassa, Suomen Varustamot ry:n toimitusjohtaja, Tiina Tuurnala toteaa.

– Venäjä hyväksyi maaliskuun loppupuolella asetuksen, jonka mukaan se voi vastata EU pakotteisiin esimerkiksi estämällä ”epäystävällisen maan” aluksen tulon Venäjän satamiin. Joten hyvin todennäköisesti odotettavissa on myös Venäjän vastatoimia.

 

Jaa artikkeli
millog