27.07.2023

Finnlinesin Tom Pippingsköld on vuoden Unikeko

Vuoden 2023 Valtakunnan Viralliseksi Unikeoksi™ on valittu Finnlines Oyj:n toimitusjohtaja Tom Pippingsköld.

Vuoden 2023 Unikeko Tom Pippingsköld.

Vuoden 2023 Valtakunnan Viralliseksi Unikeoksi™ on valittu Finnlines Oyj:n toimitusjohtaja Tom Pippingsköld. Vanhan ja arvostetun perinteen mukaisesti Tom Pippingsköldin valinta julkistettiin Unikeonpäivänä torstaina 27.7.2023 klo 8.00 molskauttamalla hänet mereen Naantalin vanhan kaupungin vierassatamassa.

Forssassa vuonna 1960 syntynyt Tom Pippingsköld opiskeli Turun yliopistossa ja valmistui vuonna 1988. Opiskelut jatkuivat samana vuonna Yhdysvalloissa Washington D.C.:ssä, jossa hän suoritti MBA-tutkinnon vuonna 1989.

Tuoreen Unikeon työura alkoi Postipankin investointipankissa, jonka jälkeen hän siirtyi Lontooseen Europan jälleenrakennus- ja kehityspankkiin. Palattuaan Suomeen odotti työpaikka kantaverkkoyhtiö Fingridillä. Finnlinesilla ura alkoi 2013, jolloin hän alkuun vastasi yhtiön taloudesta, rahoituksesta, sijoittajasuhteista, IT-, HR- ja viestintätoiminoista.

Finnlinesin varatoimitusjohtajana Tom Pippingsköld aloitti 2021 ja toimitusjohtajana viime vuoden keväällä.

Finnlines Oyj on osa italialaista Grimaldi-konsernia, joka on yksi maailman suurimmista roro-varustamoista ja suurin matkustajia ja rahtia kuljettava ”Motorways of the Sea” -operaattori Euroopassa.

Suomessa Finnlines on suurin rahtivarustamo. Suomen viennistä 90 % ja tuonnista 80 % kulkee meriteitse. Globaalisti 90 % maailmalla liikkuvasta tavaraliikenteestä liikkuu meriteitse.

Suomen huoltovarmuuden turvaamisessa on yhtiöllä myös tärkeä rooli.

Finnlinesin liikevaihdosta yli 90 % tulee rahtiliikenteestä ja noin 10 % matkustajaliikenteestä. Yhtiöllä on kolme ns. ropax-linjaa; Helsinki-Travemünde, Malmö-Travemünde ja Naantali-Långnäs-Kapellskär. Ropax- eli rahti-matkustaja-alukset ottavat rahdin lisäksi myös pyörillä (auto, moottoripyörä, polkupyörä) liikkuvia matkustajia.

Naantali reitille tulevien uusien alusten, Superstar ropax-alusten Finnsiriuksen ja Finncanopusin myötä Naantali palaa jälleen risteilyliikenteen kartalle, 25 vuoden jälkeen. Syyskuusta lähtien laivalle pääsee ilman ajoneuvoa ja se mahdollistaa, että Naantalista voi tehdä joko risteilyn Kapellskäriin tai matkustaa Ahvenanmaalle nauttimaan saaren hienoista nähtävyyksistä ja saaristokohteista myös jalkamatkustajana.

Finnlinesin panostaminen matkustajaliikenteeseen onkin hyvä aloittaa Ahvenanmaa-reitillä, houkutteleehan kohde matkailijoita sekä Ruotsista että Suomen mantereelta. Lisäksi reitillä liikkuu työperäistä matkustusta.

Tuore Unikeko harrastaa laskettelua, metsästystä ja mökin remontoimista. Laskettelumatkat suuntautuvat Lappiin ja remontoitava mökki löytyy Satakunnasta.

Tom Pippingsköldin juuret johtavat 1700-luvulle, jossa hänen esi-isänsä, Josef Pippingsköld oli Turun akatemian anatomian, kirurgian ja lapsenpäästöopin ylimääräinen professori 1789–1812 ja ensimmäinen varsinainen kirurgian ja lapsenpäästöopin professori vuodesta 1812 sekä akatemian rehtori 1814–1815.

Tuore Unikeko jatkaa myös omalta osaltaan Naantalin pitkää, vuonna 1958 alkanutta perinnettä, jolla kunnioitetaan henkilöä tai organisaatiota, joka on tehnyt jotain hyvää Naantalin tai naantalilaisten hyväksi.

Lisätiedot Visit Naantali, Naantalin Matkailu Oy

Jaa artikkeli