04.09.2021

Japani rakentaa polaarimurtajan arktiseen tutkimustyöhön

Japan Marine United (JMU) kertoi torstaina, että se on 19. elokuuta allekirjoittanut sopimuksen Japanin Merentutkimuksen ja kehityksen viraston (JAMSTEC) kanssa sopimuksen ensimmäisen kansallisen polaaritutkimusjäänmurtajan rakentamisesta yhtiön Isogon telakalla Jokohamassa.

Tilauksen arvo on 25,2 mrd jeniä (noin 195 milj. euroa) ja aluksen on määrä valmistua vuoteen 2027 mennessä.

Alus tulee toimimaan kansainvälisen tieteellisen tutkimuksen ja monitoroinnin alustana arktisilla vesillä, missä ympäristövaikutukset ovat aiheuttamassa suuria ilmasto- ja jääolosuhteiden muutoksia, jotka heijastuvat kaikkialle maapallolle.

Alus on suunniteltu toimimaan vaihtoehtoisilla polttoaineilla (LNG). Sen pituudeksi tulee 128 metriä, leveydeksi 23 metriä ja syväydeksi 8 metriä. Vetoisuus tulee olemaan 13.000 tonnia ja majoituskapasiteettia 99 hengelle. Se rakennetaan IACS:n polaariluokkaan PC 4, minkä on tarkoitus mahdollistaa 3 solmun nopeus jatkuvassa 1,2 metrin paksuisessa yksivuotisessa jäässä ja toimintakyky muutenkin vaikeissa jääolosuhteissa.

Murtaja varustetaan DP-propulsiolla, ROV- ja AUV-laitteistoilla sekä meripelastukseen tarvittavilla varusteilla. Allekirjoitettu sopimus ei vielä sisällä tutkimuslaitteita, vaan niistä tehdään myöhemmin erilliset lisäsopimukset. Näiden jälkeen kokonaiskustannuksen oletetaan nousevan 33,5 mrd jeniin (noin 260 M€). Propulsio perustuu traditionaalisiin akselilinjoihin.

Jaa artikkeli
navigate