28.09.2022

Kaasuputkivuodot aiheuttavat laivoille rajoituksia

Viime yön aikana lähelle kaasuputkivuotoja on asetettu kolme virtuaalipoijua kuvaamaan kaasuputken vuotokohtia. Poijut voi nähdä esimerkiksi Marinetrafficin kautta.

Kaasuputkivuodon virtuaalipoijut Marinetrafficissa.

Viranomaisten mukaan aluetta täytyy välttää kaasun myrkyllisyyden ja räjähdysherkkyyden takia. Suomalaislaivoilla arvioidaan, että muutama kilometri riittää. Tuulen suuntaa täytyy tietysti seurata ja tarvittaessa kiertää sen mukaan, koska uutisissa vuoto näyttää voimakkaalta.

– Siinä kohtaa missä kaasu kuplat nousevat pintaan aluksille ei ole välttämättä enää riittävää nostetta, kun kaasu syrjäyttää vettä, joten laiva voi alkaa upota. Niin lähelle ei millään laivalla pitäisi olla mitään asiaa muutenkaan, laivoilta kerrotaan.

– Tämä on tainnut tulla yllätyksenä kaikille, ehkä tällaista skenaariota ei kukaan ollut koskaan edes ajatellut.

Kaasuputkivuotoja pidetään EU-johtajien puheissa tahallisena sabotaasina ja siitä syytetään Venäjää. Tilanteen johdosta Ruotsin hallitus järjesti eilen kriisi-istunnon. Suomessa odotetaan tänään hallituksen kannanottoa asiaan.

– Vuodoista on julkaistu merivaroitukset, jossa kehotetaan välttämään aluetta viiden merimailin etäisyydeltä. Muutoin alusliikenne toimii tällä hetkellä normaalisti. Suomen Varustamot seuraa tilannetta ja toimimme tiiviissä yhteistyössä viranomaisten kanssa, Varustamoista kerrotaan.

Jaa artikkeli
freja