22.11.2022

Kansainvälinen Freezing Winds 22 -merisotaharjoitus Suomenlahdella ja rannikolla

Merivoimien syksyn pääsotaharjoituksen osallistuu useita kansainvälisiä kumppaneita kuten Naton pysyvä alusosasto SNMG1. Tavoitteena on harjoitella kansainvälisiä yhteisoperaatioita Itämeren olosuhteissa.

Kuva: Merivoimat

Merivoimat toteuttaa Suomenlahden ja Saaristomeren alueilla 22.11.-2.12. kansainvälisen Freezing Winds 22 -meripuolustusharjoituksen. Harjoitus on Merivoimien syyskoulutuskauden päätösharjoitus ja siihen osallistuu joukkoja Suomesta kaikista Puolustushaaroista sekä Rajavartiolaitoksesta. Mukana on myös kansainvälisiä kumppaneita.

Harjoituksessa on mukana yhteensä 23 taistelualusta, huolto- ja tukialuksia sekä kuljetusveneitä sekä rannikko- ja maajoukkoja. Harjoituksen kokonaisvahvuus on noin 5000 henkilöä.

Suomenlahden ja Saaristomeren alueella toteutettavan harjoituksen tavoitteena on harjoitella kansainvälisiä yhteisoperaatioita Suomen rannikon ja Itämeren olosuhteissa sekä harjoituttaa Merivoimia kansainvälisen avun antamiseen ja vastaanottamiseen.

– Jokavuotinen harjoituksemme tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden harjoitella vaativia taistelutehtäviä Itämeren marraskuisissa tuuli- ja valaistusolosuhteissa. Kansainvälisten kumppanien mukanaolo on erittäin tervetullut lisä Merivoimille. Yhteinen harjoittelumme lisää koko Itämeren alueen vakautta ja turvallisuutta, arvioi Merivoimien esikuntapäällikkö, lippueamiraali Jukka Anteroinen.

Mukana myös Naton pysyvä alusosasto

Harjoituksessa on suomalaisten alusten ja joukkojen lisäksi mukana Naton pysyvä alusosasto SNMG1, johon kuuluu yhteensä kolme alusta Alankomaista, Tanskasta ja Norjasta sekä miinantorjuntaosasto SNMCMG1 (yhteensä kolme alusta Saksasta ja Alankomaista).

Tämän lisäksi mukana on Yhdysvaltain merijalkaväen osasto (2nd Marine Logistics Detachment), Arleigh Burke-luokan hävittäjä Yhdysvalloista, miinantorjunta-alus FGS Dillingen Saksasta ja fregatti Chevalier Paul sekä miinantorjunta-alus Croix Du Sud Ranskasta.

Ruotsista harjoitukseen osallistuvat Visby-luokan korvetit HMS Härnösand, ja HMS Helsingborg sekä Göteborg-luokan HMS Gävle.

Harjoituksen lentotoiminta näkyy Etelä-Suomen ja Pohjoisen Itämeren alueella koko harjoituksen ajan. Ilmavoimat käyttää muun muassa  Hornet- ja Hawk -kalustoa. Tämän lisäksi lentotoimintaa toteutetaan muun muassa Maavoimien NH90-helikoptereilla ja Rajavartiolaitoksen Dornier-valvontalentokoneella. Harjoitukseen osallistuu myös yhdysvaltalainen merivalvontakone P8 Poseidon.

Naton miinantorjuntaosasto SNMCMG1, saksalainen miinantorjunta-alus Dillingen ja ranskalainen miinantorjuntaalus Croix Du Sud kiinnittyvät Turun satamaan 19.-23.11. Alukset eivät ole auki yleisölle.

Vaula Aunola

Jaa artikkeli