21.07.2020

Kiinan uusi murtaja suuntasi Jäämerelle

Aker Arcticin suunnittelema, Kiinan uusin jäänmurtaja, viime vuonna käyttöön otettu i/b Xue Long 2 lähti heinäkuun puolivälissä kotisatamastaan Shanghaista 12 000 merimailin taipaleelle kohti arktisia meriä. Kiina pitää itseään nykyään ”melkein arktisena valtiona.”

Xue Long2 merikokeissa. Kuva PRIC/Aker Arcticin nettisivut.

Tuoreimman Pohjoiselle jäämerelle tehtävän tutkimusretken rahoittaa Kiinan luonnonvaroista vastaava ministeriö, valtion tietotoimisto Xinhua kertoo. Aluksen mukana on tiedemiehiä, jotka tutkivat arktisten merien monimuotoisuutta, saastumista ja vesien happamoitumista sekä tietenkin ilmaston lämpenemistä Siperiassa Tsukotkan niemimaan edustalta keskiselle Jäämerelle ja Kanadan mannerjalustalle saakka.

Suomessa suunniteltu Lumilohikäärme 2

Aker Arcticin suunnitteleman aluksen omistaa Kiinan napa-alueiden tutkimuslaitos ja 122 metriä pitkää murtajaa odotetaan takaisin Shanghaihin syyskuun lopussa. Aiemmin tänä vuonna Xue Long 2 eli suomeksi lumilohikäärme teki vastaavan tutkimusretken Etelämantereen merialueille.

Napa-alueiden instituutti (Polar Research Institute of China) on lähettänyt jäänmurtajalla pohjoiskalotille aiemmin jo kymmenen vastaavaa tutkimusretkikuntaa ja Kiinalla on omia pysyviä tutkimusasemia Etelämantereella. Aiemmin kiinalaisia retkikuntia on kuljettanut sisaralus Xue Long, joka on kulkenut sekä Koillis- että Luoteisväylän päästä päähän.

Kiinassa viime vuonna pidetyssä kansainvälisessä Arctic Circle China -konferenssissa Kiinan merentutkimuslaitoksen pääjohtaja Wang Hong totesi, että maa haluaa kantaa vastuunsa arktisen ympäristön suojelusta ”koska Kiina pitää itseään melkein arktisena maana”, Kirkkoniemessä ilmestyvä Barents Observer kirjoittaa.

Kiinan on Arktisen neuvoston tarkkailijamaa, onhan maan kuljetus- ja logistiikka-alalla, laivanrakennuksella ja energiateollisuudella paljon etuja valvottavana ja ajettavana myös Pohjoisilla merillä ja napa-alueilla.

Jaa artikkeli