26.10.2022

KIRJA: Perämeri – 500 vuotta meritietä pohjoiseen

Perämeri ja sen historia nousee esille aivan uudella tavalla 29. lokakuuta, kun Suomen Majakkaseura julkistaa kirjan Perämeri – 500 vuotta meritietä pohjoiseen. Julkistus tapahtuu Kalajoella Ulkokallan majakan 150-vuotisjuhlan yhteydessä.

Perämeri-kirja ilmestyy 29. 10. – tapahtumia pitkin rannikkoa Kalajoki-Raahe-Oulu-Kemi-Tornio.

Uusi kirja on näyttävä ja suurikokoinen teos, joka kattaa suomenkielisen Perämeren Kokkolan Krunnista Tornioon ja rajan yli Mälörenin (Maluri) majakkasaarelle saakka. Alueen historian kuvaamisen kärkinä ovat merimerkit (majakat, pookit, loistot, kaasat jne.), luotsit ja haaksirikot.

Näiden lisäksi merenkulun, kaupan ja laivojen kehitys Perämerellä viimeisten 500 vuoden aikana saa kirjassa suuren roolin. Kirjassa käydään muun muassa läpi noin 50 haaksirikkoa. Kirjaan on koottu lähes viidensadan Perämerellä työskennelleen luotsin ja majakoilla sekä majakkalaivoilla työskennelleen nimet. Teosta on tukenut mm. Kordelinin Säätiö.

Kirjalla oli kuusi kirjoittajaa eri aihealueilta. Kirjan yli 400 valokuvaa, piirrosta ja karttaa saatiin mm. museoista, Suomen ja Ruotsin kansallisarkistoista, Väylävirastolta ja yksityisiltä kansalaisilta. Mukana on paljon ensi kertaa nähtävää materiaalia, muun muassa karttoja Oulun ja Kemi-Tornion seudulta.

Suomen arktisimman miehitetyn majakan Ulkokallan valo sytytettiin 150 vuotta sitten. Kalajoen kaupunki ja Suomen Majakkaseura järjestävät kirjan julkistamisen yhteydessä 29. lokakuuta avoimen kansanjuhlan Ulkokallan majakan 150-vuotispäivän kunniaksi. Majakka sytytettiin ensi kertaa 28. syyskuuta 1872. Pienelle merestä nousseelle karille rakennettu majakka muine rakennuksineen on todistanut niin rauhallista arkea kuin dramaattisiakin tapahtumia. Ulkokalla on ollut monen koti. Suomen

Majakkaseura on koonnut lyhytelokuvan Ulkokalla – sukuni aika majakkasaarella, joka saa ensi-illan samassa tilaisuudessa 29. lokakuuta. Lyhytelokuva kuvaa elämää puuttomalla majakkasaarella, sen karuutta ja yksinäisyyttä, mutta myös onnen hetkiä keskellä aavaa merta, välillä jäiden ja myrskyjen eristämänä.

Kalajoen Plassin teatteritalolla (Plassintie 20) klo 13 alkavassa juhlassa käsitellään monipuolisesti Ulkokallan historiaa. Ulkokallan ”isonveljen” Marjaniemen majakan 150-vuotisjuhlaa vietettiin 3. syyskuuta.

Juhlakiertueen ensimmäiset pysähdykset:
29.10. Kalajoki klo 13 (Teatteritalo), Himanka klo 16 (Raumankarin koulu), Marinkaisten ns-talo (klo 17.30)
30.10. Pyhäjoki klo 11 (Pauhasali), Oulu klo 14 (Valven kahvila), Tornio klo 18.30 (Bout.hotel Mustaparta)
31.10. Kemi klo 14 (Kulttuurikeskus) ja Hailuoto klo 19.30 (Kunnantalo)
1.11. Siikajoki klo 16.30 (Heikinhovi) ja Raahe klo 18.30 (Raahesali)

Lähde: Majakkaseura

Jaa artikkeli
freja