02.05.2023

Kotkan uusi kampus valmistuu ensi vuonna

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa, eli Xamk:ssa, on jo pitkät perinteet merenkulun opiskelussa ja tutkimustoiminnassa. Tilanne ja olosuhteet paranevat entisestään ensi vuonna avautuvan, uuden Kotkan kampuksen myötä.

Kotkan kantasatamaan Kotkansaarelle valmistuu Xamk:n uusi kampus vuoden 2024 syksyyn mennessä. Merellinen sijainti lähellä keskustaa ja rautatieasemaa tarjoavat inspiroivan ympäristön ammattikorkeakoulun opiskelijoille ja henkilöstölle, ja erityisesti luontevan sijainnin merenkulun opiskeluun ja tutkimukseen. Merikeskus Vellamon ja tämän vuoden syksyllä avautuvan uuden tapahtumakeskus Satama Areenan läheisyys tarjoavat ainutlaatuiset mahdollisuudet tilojen yhteiskäyttöön.

Muunneltavuutta, energiatehokkuutta ja estetiikkaa

Uudelle kampusrakennukselle tuovat omaleimaisuutta suomumaisesti metalliverhoillut isot kattolappeet, jotka antavat rakennukselle leijuvan hahmon. Ensimmäinen kerros ja Vellamon suuntaan aukeava julkisivu on luonteeltaan läpinäkyvä, mikä esittelee rakennuksen toimintaa ja elävöittää kaupunkiympäristöä. Vinot kattolappeet muodostavat rakennukseen näyttävän aulatilan, johon sijoittuu kirjasto ja monipuolisesti hyödynnettävää opiskelutilaa. Lisäksi rakennuksen katolle tulee kattoterassi, josta avautuu näkymät merelle. Rakennuksen kokonaispinta-ala on n. 17000 brm2. Kampuksen suunnittelusta vastaavat yhdessä Arkkitehdit NRT Oy ja Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy.

– Uuden kampusrakennuksen rakenteet ja ratkaisut on suunniteltu 150 vuoden käyttöikää silmällä pitäen. Rakennuksessa on paikalla valettu betonirunko ja jälkijännitettyjä betonilaattoja, joiden avulla saadaan pidemmät jännevälit ja muuntojoustavuus. Kampuksen tilat on nimenomaan suunniteltu muunneltaviksi, ja niissä päästään hyödyntämään eri luokkatilojen lisäksi entistä paremmin erilaisia simulaatioympäristöjä ja laboratorioita, kertoo Xamk:n kiinteistöpäällikkö Tuomo Kotola.

– Kampuksen suunnittelussa on otettu huomioon myös energiatehokkuus ja vihreä energia. Kampusrakennuksen vieressä on 26 maalämpökaivoa. Lisäksi rakennukseen on tarkoitus sijoittaa aurinkopaneeleja, joiden teho on yhteensä 2 x 370 kWp. Tilat ovat myös suunniteltu kompakteiksi, jotta hukkaneliöitä ei olisi. Etelään avautuvia suuria lasipintoja on vältetty ylikuumenemisen estämiseksi. Uusi kampus tarjoaa kaiken kaikkiaan moderneja tapoja opettaa ja opiskella, sanoo Kotola.

Yhteisöllisyyttä ja yhteistyötä

Uusi Kotkan kampus yhdistää monet toiminnot ja toimijat saman katoan alle.
– Meidän lisäksemme tiloissa tulevat toimimaan merenkulun osalta Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä Ekami sekä meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskus Merikotka. Uusi kampus lisää alueellisesti, mutta myös kansallisesti sekä kansainvälisesti yhteistyötä logistiikan ja merenkulun saralla, sanoo Xamk:n logistiikan ja merenkulun koulutusjohtaja Olli-Pekka Brunila.

– Xamk:ssa opiskelee merenkulun ja logistiikan alalla noin 550 oppilasta. Kotkan Metsolassa sijaitsevat nykyiset tilamme ovat valmistuneet vuonna 1969, joten uusia tiloja odotetaan innolla. Pystymme jatkossa yhdistämään tehokkaasti teoriaopinnot ja käytännön harjoittelun. Käyttöömme tulevat uudet merenkulun simulaattorit edustavat uusinta tekniikkaa. Lisäksi uudelta kampusrakennukselta on 100 metriä laiturialueelle, jossa sijaitsee mm. koululaiva Merikarhu. Uudet tilat antavat hyvät olosuhteet, lisäävät yhteisöllisyyttä ja ovat varmasti selkeä vetovoimatekijä alan opiskeluun ja tutkimukseen tulevaisuudessa, Brunila toteaa.

Teksti Teemu Simola

Jaa artikkeli
portofnaantali