08.11.2022

Krimin paikallishallinto kansallisti Zaliv-telakan

Krimin valtioneuvoston varajäsenet hyväksyivät viime viikolla JSC:n ”Zaliv” telakkayhtiön kansallistamisen.Yli 130 kohdetta siirrettiin tasavallan valtion omaisuuteen.

Krimin valtioneuvoston varajäsenet hyväksyivät viime viikolla JSC:n ”Zaliv” telakkayhtiön ja monien muidenkin yritysten, mm. LLC ”RusLine Co”, kansallistamisen. Yhteensä yli 130 kohdetta siirrettiin tasavallan valtion omaisuuteen, ilmoitti Krimin parlamentin puhemies Vladimir Konstantinov uutissähkeessä Venäjällä.

– Varajäsenet hyväksyivät muutokset Krimin tasavallan valtioneuvoston 30. huhtikuuta 2014 päivättyyn päätöslauselmaan nro 2085-6/14 ”Krimin tasavallan omaisuudenhoidosta”. Muutokset täydentävät luetteloa ulkomaalaisten kansalaisten ja valtioiden omaisuudesta, jotka tekevät epäystävällisiä tekoja Venäjää vastaan kansallistamisen alaisena, hän kirjoitti.

Puhemies lisäsi, että työ luettelon täydentämiseksi uusilla kohteilla jatkuu.

JSC ”Shipyard ”Zaliv” sijaitsee Kerchissä. Sillä on kaksi teknistä linjaa alusten rakentamiseen: klassinen laivanrakennusalusta, jonka kantavuus on 2300 tonnia, ja suuri kuivatelakka, jonka pituus on 360 m ja leveys 60 m.

Se on yksi Itä-Euroopan johtavista telakoista ja oli aikoinaan Neuvostoliiton suurin telakka. Telakalla rakennettiin mm. lentotukialuksia, atomikäyttöinen ”Sevmorput” ja supertankkereita, viime aikoina mm. kaksi arktista kaapelialusta. Ennen Krimin valloitusta telakka teki paljon runkoja ja alihankintoja mm. Norjan Ulsteinille ja Bergen Groupille sekä Hollannin Damenille. Miehityksen aikana sen hallinta on ollut epäselvä ja telakka on joutunut ns. Ukraina-sanktioiden listoille.

Teksti Mikko Niini

Jaa artikkeli
freja