26.04.2022

Länsi-Suomen alueella jo neljä salamatkustajaa

Rauman satamaan saapuneesta liberialaisesta rahtilaivasta Pabajasta on löydetty salamatkustaja. Kyseessä oli jo neljäs jänis tänä vuonna Länsi-Suomen merivartioston alueella.

Rauman satamassa on otettu kiinni tänä vuonna kaksi salamatkustajaa. Kuva ei liity tapauksiin.

Salamatkustajia löytyy alueen merivartioston yleisjohtajan Niko Grönforsin mukaan yleensä vuosittain. Neljä tapausta neljässä kuukaudessa on enemmän kuin moneen vuoteen, mutta Grönfors ei kuitenkaan ole valmis kutsumaan määrää vielä ilmiöksi.

– Kiinnijääneillä ei näyttäisi juurikaan olevan yhteistä nimittäjää. He edustavat esimerkiksi kaikki eri kansallisuuksia. Kaikkia mahdollisuuksia toki tutkitaan.

Viimeisimmässä tapauksessa miehistö havaitsi jäniksen, kun alus oli jo matkalla Tanskasta Suomeen. Henkilökunta otti miehen valvontaansa. Suomeen saavuttaessa hänen todettiin olevan hyvässä kunnossa.
Aluksen päällikkö ilmoitti tapauksesta viranomaisille. Merivartiosto tarkasti aluksen yhdessä Tullin kanssa. Tarkastuksen yhteydessä kiinni otettua salamatkustajaa epäillään valtionrajarikoksesta. Raumalta hänet kuljetettiin Turun poliisivankilaan odottamaan esitutkinnan tuloksia.

Salamatkustaja oli piiloutunut aluksen keulapiikkiin. Muista jäniksistä tai muusta laittomasta toiminnasta ei löytynyt merkkejä. Salamatkustajista on otettu kaksi kiinni Raumalla ja kaksi Raahessa. Kenenkään heistä ei pitänyt Grönforsin mukaan päätyä Suomeen.

– Rahtilaivassa on nykyään paljon mahdollisuuksia piiloutua, sellaisiakin paikkoja, joihin pääsee kannelta.
– Kaikissa tapauksissa miehistö havaitsi salamatkustajan jo merellä. Voi olla mahdollista, että se oli tarkoituskin. Piileskellessä ruoan saantikin voi olla todella hankalaa, hän muistuttaa.
Yhdenkään kiinnijääneen salamatkustajan kotimaa ei ole Euroopassa.

Länsi-Suomen merivartioston toimialueeseen kuuluu 1080 kilometriä aluevesirajaa ja 48 kilometriä maarajaa. Toimialue käsittää koko Suomen rannikon ja sen talousvyöhykkeen alueen sekä Ahvenanmaan Suomenlahtea lukuun ottamatta.
Esikunta sijaitsee Turun sataman läheisyydessä. Sen yhteydessä on myös merivartioston johto- ja meripelastuskeskus. Merivartioaseman on kaikkiaan kymmenen: Nauvo, Hiittinen, Susiluoto, Pori, Rauma, Vallgrund, Kokkola, Virpiniemi, Ahvenanmaa ja Kökar.

Jaa artikkeli
millog