07.05.2024

M/S Alpo seilaa Pohjois-Ranskaan Normandian maihinnousun 80-vuotispäivän kunniaksi – alus kerää avustuksia Ukrainaan

Toisen maailmansodan maihinnousutaisteluihin osallistunut M/S Alpo lähti huhtikuun lopussa Oulun ahtojäistä kohti Pohjois-Ranskaa. Matkan tavoitteena on muistuttaa Normandian maihinnousun merkityksestä sodan päättämisessä.

M/S Alpo.

Tälläkin hetkellä Euroopassa riehuu sota, jonka päättämisessä M/S Alpokin ottaa roolin – tällä kertaa Alpo seilaa keräten varoja Ukrainan hyväksi.

80-vuotias hinaajaveteraani tekee haastavan matkan D-Day 80 -juhlallisuuksiin, keräten varoja Ukrainan puolustustaistelun tukemiseksi. Lahjoituksia kerätään presidentti Volodymyr Zelenskyn perustamalle UNITED24-säätiölle, jonka lähettiläitä ovat muun muassa yrittäjä Richard Branson, laulaja ja näyttelijä Barbara Streisand sekä amerikkalaisyhtye Imagine Dragons.

UNITED24-säätiön lähettiläänä toimiva historioitsija ja Yalen yliopiston professori Timothy Snyder on käynnistänyt Safe Skies -varainkeräyksen ilmapuolustusvoimien apuna toimivaa tilannehälytysjärjestelmää varten. Alpon historiallisen matkan tuotot suunnataan tähän keräykseen.

– Me, M/S Alpon omistajat, olemme ryhmä suomalaisia yrittäjiä, ja haluamme tuoda oman panoksemme Ukrainan auttamiseksi, kertoo Martti Haapala, Toppilan Möljä Oy:stä.

– Tärkein tavoitteemme on saada runsaasti lahjoituksia Ukrainaan, jossa parhaillaankin taistellaan vapaudesta – samoin kuin Normandiassa 80 vuotta sitten, hän jatkaa.

Mukaan Alpon matkalle

M/S Alpoa on laitettu jo yli kolmen vuoden ajan kuntoon nyt alkavaa koitosta varten. Itse aluksen kunnostamisen lisäksi sille on koulutettu 15-henkinen miehistö. Koko miehistö eivät ole aluksella samaan aikaan vaan miehistö vaihtuu osittain matkan aikana.

Alpon matkaan voi osallistua myös omalla veneellä. Alpon ympärille halutaan luoda saattue, joka koostuu veneilystä nauttivista ihmisistä ja saattavat Alpoa matkan varrella, niin lyhyillä kuin pidemmilläkin etapeilla.

– Mustanmeren satamakaupunki Odessa on ollut Oulun ystävyyskaupunki jo vuodesta 1957. Oulun kaupunki on siksi erittäin mielellään mukana tukemassa Alpon matkaa. On erinomainen asia, että Alpon paluu Normandiaan tuo Ukrainalle sen kipeästi kaipaamaa materiaalista apua, toteaa Ari Alatossava, Oulun vt. kaupunginjohtaja.

Suomen puolella Alpo pysähtyy matkallaan muun muassa Turussa. Raaseporin Tammisaaressa Alpo vierailee 7.-8.5.2024.

– M/S Alpon sisaralus, Tolvan, sijaitsee Aurajoessa, ja Alpon vierailulla sisarensa luona on myös symbolinen merkitys. Aivan kuten nämä alukset osallistuivat rinta rinnan Normandian maihinnousun valmisteluihin, seisomme nyt ukrainalaisten rinnalla, kun he taistelevat koko Euroopan turvallisuuden ja tulevaisuuden puolesta. Ukraina tarvitsee ja ansaitsee meidän vankkumattoman tukemme, Turun pormestari Minna Arve kertoo.

– Tarkoituksenamme on koota mahtava eskaaderi Alpolle. Toivomme, että sadat laivat lähtevät seuraamaan M/S Alpoa, kertoo projektipäällikkö Janne Leinonen.

VA

Jaa artikkeli