28.10.2022

Merenkulkujärjestöt kunnioittavat mereen menehtyneitä

Merenkulkujärjestöt tekevät perinteisen kunniakäynnin merenkulkijoiden ja mereen menehtyneiden muistomerkillä Helsingissä pyhäinpäivänä 5.11.2022 klo 12.00 alkaen.

Merenkulkujärjestöjen kunniakäynti merenkulun ja mereen menehtyneiden muistomerkillä vuonna 2021. Kuva Marko Toljamo.

Eiranrannassa Ursinin kalliolla pidettävä valtakunnallinen muistotilaisuus on kaikille avoin ja ilmainen. Tilaisuuden jälkeen yleisö voi osallistua merenkulkujärjestöjen tarjoamille kahveille Agricolan kirkon kryptassa (sisäänkäynti Tehtaankadulta).

Puheen tilaisuudessa pitää Suomen Merimieskirkon puheenjohtaja, pastori Timo Lappalainen ja musiikista vastaa Mikaelin laulajat johtajanaan Jukka Okkonen. Seppeleenlaskuvuorossa on Suomen Konepäällystöliitto ry.

Seppeleenlaskun aikana noin klo 12.10 Suomen Meripelastusseuran alukset pelastusristeilijä Jenny Wihurin johdolla tekevät ohimarssin tehden lipputervehdyksen. Alusparaatissa on mukana Suomenlahden merivartioston RV20-luokan alus, mikäli sillä ei ole operatiivisesta tehtävästä johtuvaa estettä.

Kaikki alukset jatkavat matkaansa Eteläsatamaan ja kiinnittyvät Kolera-altaaseen Kauppatorin edustalle, missä ne ovat nähtävillä klo 13.00–14.30. Osaan Meripelastusseuran aluksista on pääsy myös sisätiloihin. Laiturialueella on lisäksi Meripelastusseuran ja Merivartioston esittelyteltat.

Kunniakäynnin järjestäjätahot (vuosittaisen seppeleenlaskuvuoron mukaisessa järjestyksessä):
Uppvaktningens arrangörer (i den årliga kransläggningsordningen):

Suomen Konepäällystöliitto ry – Finlands Maskinbefälsförbund rf
Merimiespalvelutoimisto – Sjömansservicebyrån
Suomen Tietoliikennetekniset ry
Helsingin Laivanpäällikköyhdistys ry – Helsingfors skeppsbefälhavareförening rf
Satamaoperaattorit ry
Meriliitto ry – Sjöfartsförbundet ry
Luotsiliitto ry – Lotsförbundet rf
Merivoimat – Sjöstridskrafterna
Suomen Laivanpäällystöliitto ry – Finlands Skeppsbefälsförbund rf
Meriliikenneohjaajat ry
Suomen Merimies-Unioni SMU ry – Finlands Sjömans-Union rf
Suomen Meripelastusseura ry – Finlands Sjöräddningssällskap rf
Suomen Varustamot ry – Rederierna i Finland rf
Rajavartiolaitos – Gränsbevakningsväsendet
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom – Transport- och kommunikationsverket Traficom
Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry
Suomen Merimieskirkko ry – Finlands Sjömanskyrka rf (hoitaa tilaisuuden käytännön järjestelyt vuosittain)
Suomen Merimieskirkko on itsenäinen, vuonna 1875 perustettu yhdistys. Merimieskirkko toimii ulkomailla asuvien ja liikkuvien suomalaisten parissa sekä tekee kansainvälistä merenkulkijatyötä Suomen satamissa. Merimieskirkko on kumppani kotona ja maailmalla. Merimieskirkkotyössä kirjataan vuosittain lähes 300 000 kohtaamista.

Ulkomailla Merimieskirkolla on toimipaikka Saksassa, Belgiassa, Alankomaissa, Isossa-Britanniassa ja Kreikassa. Muita työalueita ovat mm. Irlanti, Luxemburg, Espanja, Puola ja Kaakkois-Aasia.

Kotimaan kansainväliset merimieskirkot palvelevat Hamina-Kotkassa, Helsingin Vuosaaressa ja Hernesaaressa (kesäkausi), Turussa, Raumalla, Kokkolassa, Oulussa ja Kemi-Torniossa.

Jaa artikkeli