Tallink seilaa tappiolla – koronatuki apunaan

Tallink-konserni teki huhti-kesäkuussa 22,7 miljoonan euron tappion. Matkustajamäärä putosi 85 prosenttia. Paavo Nõgene: ”Haastavan ajanjakson tulokset eivät yllätä ketään”

– Saksa on hyvä esimerkki siitä, kuinka valtio tarjoaa elintärkeää tukea yrityksillä. Palkkatukea jatketaan maassa ainakin vuoden 2021 loppuun, toimitusjohtaja Paavo Nõgene sanoo. Kuva: Timo Porthan

Vuoden toisella neljänneksellä Tallink-konsernin matkustajamäärä putosi 85 prosenttia ja kuljetettujen rahtiyksiköiden määrän laski 13 prosenttia vuodentakaisesta.

Huhti- ja toukokuussa puolet varustamon laivoista jäi satamiin ja vasta kesäkuussa alkoi näkyä paluuta normaaliin.

Konsernin liikevaihto laski 65,0 miljoonaan euroon vertailujakson 256,1 miljoonasta eurosta.

Yhtiön mukaan raskaimmin liikevaihtoon vaikutti kauppojen ja ravintoloiden myynnin romahtaminen 82 prosentilla.  Lipunmyyntitulot laskivat 81 prosenttia, rahtimyynti laski 29 prosenttia ja hotellitoiminnan tulot tippuivat 96 prosenttia.

Käyttökate oli huhti-kesäkuussa 2,4 miljoonaa euroa, kun se oli viime vuoden vertailujaksolla oli 50,7 miljoonaa euroa.

Tallink teki tuloskaudella 22,7 miljoonan euron liiketappion, kun vertailukaudella viime vuonna yhtiö teki 27,4 miljoonan euroa voittoa.

Osaketta kohti tappiota kertyi 0,04 euroa, kun vuotta aiemmin voittoa kertyi 0,02 euroa osakkeelta.

– Toisen vuosineljänneksen tuloksemme ovat ehkä jopa hiukan positiivisemmat, kuin odotimme, mutta toki nämä eivät ole tuloksia, jotka oletimme raportoivamme, kun teimme suunnitelmia ja talousarvioita vuodelle 2020, toimitusjohtaja Paavo Nõgene sanoo.

– Kuten olemme koko kriisin ajan sanoneet, pandemia iski ensimmäisenä ja kovimmin maailmanlaajuisesti matkailualaan, joten tänään ilmoittamamme tulokset tämän haastavan ajanjakson ajalta eivät yllätä ketään.

Nyt keskitytään kesäkauden viimeisiin kuukausiin

Nõgene kertoo kesäkuun kahden viimeisen viikon tuoneen vihdoin helpotusta tilanteeseen.

– Silloin nähtiin ensimmäisiä positiivia merkkejä ja kehitystä sen jälkeen, kun matkustusrajoituksia lievennettiin. Otimme toisella kvartaalilla nopealla aikataululla valikoimaamme joukon uusia reittejä erittäin haastavissa olosuhteissa, jotka asiakkaamme ovat vastaanottaneet erittäin hyvin.

Neljän kuukauden tauon jälkeen 15.7. kaikki Tallinkin ja Silja Linen laivat olivat ensi kertaa yhtä aikaa merellä.

–  Tällä hetkellä keskitymme tekemään kesäkauden kaksi viimeistä kuukautta niin menestyksekkäiksi kuin mahdollista ja valmistelemme syksyn ja talven kuukausien eri skenaarioita. Henkilöstömme on sitoutunutta, ja näkymämme ovat tiukasti horisontissa.

Koronatukea ja kulukuuri

Vuoden toisella neljänneksellä henkilöstön kokonaiskustannukset vähenivät 30 miljoonalla eurolla. Henkilöstökulujen alenemista tukivat Viron, Ruotsin ja Latvian erilaiset palkkatukijärjestelmät.

Kvartaalin tulokseen sisältyy myös 1,9 miljoonaa euroa kertaluonteisia irtisanomiskorvauksia. Yhtiö uskoo irtisanomisten positiivisten vaikutusten heijastuvat tulokseen todennäköisesti vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Myyntikustannukset laskivat toisella vuosineljänneksellä 56 prosenttia, mikä auttoi vähentämään kokonaistappiota.

Toukokuussa Viron hallitus takasi konsernille 100 miljoonan euron lyhytaikaisen lainan koronatukena.

Tallink sai keväällä tukea myös Suomen huoltovarmuuskeskukselta. Tällä tuella katettiin rahtitulojen ja taloudellisesti kannattavaan liikennöintiin vaadittavan tulotason erotus.

Tallinkin investoinnit jäivät huhti-toukokuussa 14 miljoonaa euroon. Investoinnit liittyvät uuden rahtilaiva Sailorin hankintaan, Silja Serenaden aikaistettuun telakointiin sekä neljän ensimmäisen Burger King -ravintolan käyttöönottoon Virossa.

Teksti: Vaula Aunola

Lisää aiheesta:

Tallink-konserni osti rahtilaiva Sailorin

Viro lainaa sata miljoonaa Tallinkille

Huoltovarmuuskeskus turvaa merikuljetukset

 

Jaa artikkeli