18.03.2024

Meripäivä ja Mercy Ships Race Maarianhaminassa

Perinteistä Meripäivää vietetään torstaina 23.5.2024 Maarianhaminan kulttuuri- ja kongressitalo Alandicassa. Päivä koostuu seminaareista, näyttelystä ja ennen kaikkea mielenkiintoisista tapaamisista.

Kuva Ålands Sjöfart

Meripäiviä ryhdyttiin järjestämään vuonna 2001 rekrytointimessuina. Tapahtuma on sittemmin kasvanut ja on nykyään kohtauspaikka varustamoille, merenkulkualan yrityksille ja muille merenkulusta kiinnostuneille. Meripäivän järjestää Åland Maritime yhteistyössä Ahvenanmaan maahallituksen, Alandian, DNV:n ja Wärtsilän kanssa. Järjestäjät kattavat siis laivateollisuuden, politiikan, vakuutukset, luokituksen ja konevalmistuksen.
Pysyvä ohjelmakohde on roro/ropax-seminaari, johon osallistuvat Jesper Hartvig Nielsen, DFDS, Henrik Tidblad, Stena RoRo ja Susanne Kaarnimo-Knight, Gotland Alandia Cruisesin toimitusjohtaja (Gotlandsbolagetin ja Viking Linen uusi sijoitus risteilyliikenteeseen). Ahvenanmaan merenkulkuasioista vastaava valtiovarainministeri Mats Perämaa on myös mukana tapahtumassa. Alandia tarjoaa tällä hetkellä erittäin ajankohtaisen päivityksen vakuutusmarkkinoista ja sotariskeistä. DNV ja Wärtsilä kertovat uusista hiilidioksidimääräyksistä ja niiden seurauksista teollisuudelle sekä sähköistyksen tuomista mahdollisuuksista.

Laivojen rahoitus on suuri haaste

Tämän vuoden Sjöfartens Dagissa on Ship Finance -niminen ohjelma, joka käsittelee laivojen rahoitusta. Merenkulun suuri haaste nykyisin on EU:n ja IMO:n vaatima muutos taistelussa paremman ympäristön ja päästöjen vähentämisen puolesta. Tämä vaatii suuria investointeja sekä olemassa oleviin laivoihin että uusiin rakennuksiin. Samaan aikaan uusien vaatimusten seurauksena monet isot pankit ovat vähentäneet riskejä ja investointeja merenkulkuun, mikä luo tilaa uusille ratkaisuille, jotka tulevat esille päivän aikana.
Uudisrakentamisen osalta laivanrakennusteollisuus on maailmalla kovassa vauhdissa, mikä nostaa uusien laivojen hintoja. Selviytyäkseen tästä telakat vaativat maksua yhä aikaisemmin rakennusvaiheessa. Varustamoille maksut tulevat olemaan raskaat etukäteen, mikä asettaa vaatimuksia maksuvalmiudelle ja kannattavuudelle samalla, kun markkinakorot ovat suhteellisen korkeat.
Kaikki tämä tarkoittaa, että rahoituksen kustannukset muodostavat aiempaa isomman osan laivan lopullisesta hinnasta. Ship Finance -seminaariin osallistuvat muun muassa Johnny Rosenholm Ålandsbankenista ja Even Bakke Dimmen NRP Project Financesta. Kaikki seminaarit ovat englanniksi.

Merenkulualan oppilaat voivat osallistua tapahtumaan

Uutta tälle vuodelle on se, että kaikki merenkulkualan oppilaat ja opettajat ovat tervetulleita lounaalle keskiviikkona 22. toukokuuta näytteilleasettaja-laivayhtiöiden kanssa. Silloin kaikilla on mahdollisuus osallistua Mercy Ships Raceen.
Vähintään yhtä tärkeä päivä on kohtaamispaikka kollegoiden, kilpailijoiden ja uusien yhteistyökumppaneiden tapaamiseen. Ilmoittautuneita näytteilleasettajia on jo yli 100 ja osallistujia odotetaan 700-800. Yleisö voi osallistua messuille ja heitä kiinnostaviin seminaareihin ilmaiseksi.

Kuva Ålands Sjöfart

Mercy Ships Race Maarianhaminassa

Meripäivää edeltävänä päivänä järjestetään jälleen Mercy Ships Race. Tapahtumassa kerätään varoja juosten tai kävelemällä Mercy Shipsin ja heidän elämää muuttavan työnsä avuksi Afrikassa sairaalalaivoilla Global Mercy ja Africa Mercy.
Mercy Ships Race koetaan keskiviikkona 22.5.2024. Voit valita juoksetko vai käveletkö 5 tai 10 kilometriä Maarianhaminan keskustan ympäri. Kaikki kiinnostuneet voivat osallistua tapahtumaan. Rekisteröintimaksu menee suoraan Mercy Shipsille, joka tarjoaa apua maailman köyhimmille sairaanhoitoon ja elintärkeisiin toimiin laivoilla.
Osallistumalla Mercy Ships Race -kilpailuun tuet hyvää asiaa ja samalla saat liikuntaa, jota meidän kaikkien pitäisi harrastaa enemmän. Yhdessä tekeminen tekee siitä hauskempaa ja yhdessä voimme auttaa useampia ihmisiä. Joten win-win-win!
Etkö voi osallistua Maarianhaminaan? Voit osallistua riippumatta siitä, missä olet, ja lahjoittaa vapaaehtoisesti Mercy Shipsiin! Kerää kollegat ja ystävät ja tee hyvää!

Osallistuaksesi verkostoitumiseen rekisteröidy osoitteessa www.sjofart.ax. Siellä on myös ohjelmaa, näytteilleasettajia ja muuta tietoa.

Teksti: Ålands Sjöfart

Toimitus: Kari Martiala

Jaa artikkeli