Skyborn sai hankkeen kehittämisoikeudet Perämeren aluevesiltä heinäkuussa 2023. Nyt tilatut merenpohjatutkimukset tekee ympäristö-, geofysikaalisten ja geoteknisten tutkimusten asiantuntija puolalainen MEWO, ja työ jatkuu loppuvuoden 2024 ajan. Kerättyjä tietoja käytetään teknisessä suunnittelussa ja tulevassa ympäristövaikutusten arviointiprosessissa (YVA).
MEWO. S.A. on Euroopan offshore-markkinoilla toimiva yritys ja Puolan suurin itsenäinen ympäristön, geofysikaalisten ja geoteknisten tutkimusten palveluja tarjoava yritys. Yhtiö toimii offshore-energia-sektoreille Itämerellä, Välimerellä ja eteläisellä Pohjanmerellä, jotka liittyvät öljyyn ja kaasuun, uusiutuviin energialähteisiin, merenalaiseen viestintään ja merenpohjan tutkimuksiin.
Kenttätyöt Perämerellä hoidetaan MEVO:n toissa vuonna hankkimalla, vuonna 1974 rakennetulla entisellä offshore-huoltaluksella Amber Cecilia, jonka yhtiö varustanut erityisesti merenpohjan tutkimustöitä varten.

Skyborn Renewables on aloittanut kenttätutkimukset Perämerellä, jonne yhtiö aikoo rakentaa 2,5 GW:n Pooki-nimisen merituulipuiston jatkona entiselle Suurhiekka-hankkeelle. Työt aloitettiin lintu- ja merenalaisilla akustisilla tutkimuksilla hankealueella, joka sijaitsee 25 kilometrin etäisyydellä rannikosta Oulun, Iin, Simon ja Kemin edustalla. Lintututkimukset aloitettiin kevätmuuton aikana ja jatkuvat ainakin syysmuuttoon saakka. Akustiset tutkimukset alkavat kesän aikana ja jatkuvat syksyyn saakka. Selvitykset tehdään sekä vuosien 2024 että 2025 aikana ja kerätyt tiedot analysoidaan alueen aikaisempien tutkimusten tietoihin verrattuna ja niitä käytetään hankkeen tulevan ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA) tueksi.
Skyborn allekirjoitti viisivuotisen varaussopimuksen Metsähallituksen kanssa heinäkuussa 2023, mikä takaa yksinoikeuden Pookin kehittämiseen tänä aikana. Hankkeen juridisesti sitovan maankäyttösuunnitelman ja vesiluvan saatuaan varaussopimus antaa rakennuttajalle yksinoikeuden jatkaa tutkimuksia alueella, jolla yhtiö aiemmin kehitti Suurhiekan merituuliprojektia. Pookin merituulipuistoon suunnitellaan 85-185 tuulivoimalaa ja maksimitehoa 2 600 MW. Vuosittain tuotetun fossiilivapaan sähkön määrä on Skyborn Renewablesin mukaan verrannollinen nykyaikaisen suuren ydinvoimalan vuosituotantoon. Pooki-hankkeen odotetaan valmistuvan 2030-luvun alussa.
Vattenfall käynnistänyt kenttätyöt Merenkurkussa
Vattenfall ja Metsähallitus ovat puolestaan tilanneet Merenkurkun eteläpuolella sijaitsevan Korsnäsin merituulipuiston geofysikaaliset kenttätyöt GEOxyz ja Arctia yhteenliittymälle. Tämä hanke on osa ensimmäistä Suomen merituulivoimakehityksen huutokauppakierrosta ja olennainen Suomen ilmastotavoitteiden edistämisessä. Tutkimuksessa kartoitetaan 280 km²:n merituulipuistoalue ja kaksi vaihtoehtoista käytävää vientikaapeleiden kytkemiseksi sähköverkkoon.
Mittaustyöt aloitetaan Arctian Kaiku- ja Keila1-aluksilla. Ne perustuvat merenpohjan morfologian tarkkaan kartoittamiseen (multibeam echosound) ja matalaan geologiaan (Sub-bottom profiler), jossa hinataan sivupyyhkäisyllä varustettu kaikuluotain ja magnetometri, joka tunnistaa luonnolliset lohkareet ja ihmisen aiheuttamat esineet (hylyt, kaapelit) ja luokittelee merenpohjan yhdessä sedimenttinäytteenoton kanssa.
Myöhemmin GEOxyz mobilisoi 55 metriä korkean Geo Ocean VI-aluksen suorittaakseen 2D Ultra-High-Resolution-Seismic (UHRS) -tutkimuksia tiedon keräämiseksi merenpohjan geologiasta jopa 100 metrin syvydestä. Alueen vesisyvyydet vaihtelevat 1-50 metrin välillä ja maastolle on ominaista jyrkät rinteet ja geologisten ominaisuuksien suuri vaihtelevuus. Tämä asettaa erityisiä haasteita tutkimustöille. GEOxyz ja Arctia syvyysmittauksiin kuuluvat myös LIDAR-pohjaiset mittaukset ultramatalien osien kartoittamiseksi ilmasta ja mahdollisesti vaarallisten matalien vyöhykkeiden kartoittamiseksi ennen merioperaatioita.

Osapuolet päätyivät yhteistyöhön saavuttaakseen kunnianhimoisen aikataulun töiden suorittamiseksi kaudella 2024 ja antaakseen nopeasti mahdollisuuden kaapeli- ja turbiiniasennuksen suunnittelutöihin.
– Olemme innoissamme voidessamme ilmoittaa geofysikaalisten tutkimusten käynnistämisestä Korsnäsin merituuliprojektia varten. Olemme ylpeitä siitä, että valitsimme GEOxyzin ja Arctian, alan vakiintuneita ja tunnettuja urakoitsijoita, suorittamaan tämän ratkaisevan työn, sanoo Vattenfallin projektijohtaja Klaus Nissen.
– Tämä sopimus on kriittinen virstanpylväs, joka merkitsee merkittävää askelta eteenpäin pyrkimyksissämme kehittää Suomen ensimmäinen suuri merituulipuisto. Ymmärtämällä perusteellisesti merenpohjan olosuhteet voimme siirtyä ratkaisevan askeleen lähemmäksi hankkeen toteuttamisessa. Uusiutuva energia on merkittävä osa Suomen vihreää siirtymää, ja Korsnäs-hanke on tärkeä askel kohti Suomen päästövähennystavoitteita.Vattenfallin tekninen projektipäällikkö Anders Thomsen sanoo.

– Olemme ylpeitä päästyämme mukaan tämän uraauurtavan hankkeen geofysikaalisiin tutkimuksiin. On hienoa, että Vattenfall ja Metsähallitus ovat valinneet meidät tähän projektiin, ja odotamme innolla, että voimme jatkaa äskettäisten ruotsalaisten Kriegers Flak -tutkimusten aikana luotua erinomaista liiketoimintasuhdetta, Arctian mittauspalveluiden liiketoiminnan johtaja Lauri Pöyhönen sanoo.
– Olemme iloisia voidessamme tuoda Arctian mukaan kokeneena suomalaisena kumppanina, joka tuo töihimme oleellista paikallistietoa, sanoo Willem Fontein, GEOxyzin aluejohtaja. GEOxyz on kokenut hollantilainen toimija, jolla on käytössään yli kymmenen tutkimusaluksen erikoislaivasto.
Mikko Niini