15.08.2022

Merivoimat vastaanotti ensimmäisen uuden huoltoveneen

Merivoimat, Puolustusvoimien Logistiikkalaitos ja Kewatec Aluboat järjestivät ensimmäisen Merivoimien uuden huoltoveneen luovutus- ja kastajaistilaisuuden tiistaina 16.8. Upinniemessä.

Kuva: Merivoimat

Tilaisuudessa kastettiin luokan ensimmäinen alus.

Uuden veneluokan veneet ovat kokonaispituudeltaan 19,2 metriä pitkiä ja soveltuvat Puolustusvoimien materiaalin merikuljetuksiin. Huoltovene perustuu telakan aiempaan Pohjoismaihin toimitettuun venemalliin, joka on varustettu mm. vesisuihkupropulsiolla sekä kansinosturilla. Käyttöönoton jälkeen veneet ovat veneenkuljettajakoulutuksen saaneiden varusmiesten kuljetettavissa.

Hankinta sisältää yhteensä 9 venettä ja veneluokan sopimuksen kokonaisarvo on noin 12,8 miljoonaa euroa. Veneiden toimitukset sijoittuvat vuosille 2022-2024.

– Utö-luokka on monipuolinen ja kantokykyinen alus, joka kasvattaa sekä laivasto- että rannikkojoukkojen operatiivista ketteryyttä toteaa Merivoimien komentaja amiraali Jori Harju puheessaan.

– Tämä on välttämätöntä, jotta Merivoimista saadaan täysi hyöty irti Puolustusvoimien yhteisoperaatioissa tai itse toteuttamissamme merioperaatioissa.

TEKNISET TIEDOT
Valmistuneet: 2022-2024
Rakennettu: Oy Kewatec Aluboat Ab, Kokkola
Pituus: 19,2 m
Leveys: 5,3 m
Paino: 21 500kg
Syväys: 0,8m
Miehistö: 2 henkilöä
Nopeus: 25 solmua
Kantokyky: 15 000kg
Koneisto: 2 x Scania DI13
Voimansiirtojärjestelmä:  Vesisuihkupropulsio 2 x Kongsberg Kamewa S36-3

Kewatec AluBoat on kotimaisessa omistuksessa oleva telakka, jolla on toimipisteet Kokkolassa, Porvoossa ja Norjan Bergenissä. Yhtiö työllistää Suomessa noin 100 henkilöä.

 

Jaa artikkeli
portofnaantali