05.05.2022

Port Activity App ‑satamasovellus voittoon TKI-kärjet-kilpailussa

Vuosittain järjestettävä TKI-kärjet-kilpailu toi voiton Satakunnan ammattikorkeakoululle (SAMK). SAMKin ja yhteistyötahojen kehittämä Port Activity App -satamasovellus voitti kisan, jonka vuoden 2022 teemana oli Vihreä siirtymä.

Voittaneen TKI-kärjet videon työsti Petteri Hyvärinen. Video on nähtävissä YouTubessa nimellä ”Port Activity App – A Tool for Green Deal in Shipping”. Kuva Hanna Kajander.

Vuoden 2022 TKI-kärjet-kilpailun teemana oli Vihreä siirtymä eli se, miten ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta edistää Suomen ja Euroopan ilmastotavoitteita. Kilpailuun osallistuttiin YouTube-videolla, ja eniten tykkäyksiä saanut video voitti.

– Port Activity App -satamasovellus soveltui kilpailuun, koska paremman tiedonkulun avulla laivat ja satama voivat paremmin ennakoida ja sovittaa toimiaan yhteen. Tämä edesauttaa vähentämään hiilidioksidipäästöjä, hankkeen projektipäällikkö Heikki Koivisto toteaa.

Kilpailuun osallistuttiin osakseen myös siksi, että Koiviston mukaan hankkeessa onnistuttiin yli odotusten.

– Toteutimme sovelluksen, joka onneksemme – ja sattumienkin kautta – löysi Suomessa heti palvelua tarjoavan Fintrafficin VTS:n. Hanke päättyi vuosi sitten ja nyt sovellus on aktiivisessa käytössä kahdessakymmenessä satamassa Suomessa. Uskon määrän jatkavan kasvuaan, etenkin Itämeren alueella.

Satamasovellusvideon tehnyt Petteri Hyvärinen (vas.), hankkeen projektipäällikkö Heikki Koivisto ja Merilogistiikan tutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Minna Keinänen-Toivola uskovat, että Port Activity App -satamasovelluksen kaltaiset onnistumiset hyödyntävät Satakuntaa – ja onhan se myös kansainvälisestikin hieno saavutus. Kuva: Hanna Kajander.

Sovellus niittänyt kiitosta

Koiviston mukaan hanke ja Port Activity App ovat erinomainen esimerkki SAMKin tutkimustyön tuloksellisuudesta sekä siitä, miten konkreettisesti SAMK pystyy parhaimmillaan palvelemaan hankkeeseen osallistuvia tahoja – myös kansainvälisesti.

– Rauman kauppakamarin kansainvälistymispalkinnon jaoimme Rauma Marine Constructionsin Tasmanian lauttojen myynticasen kanssa. Tämän lisäksi Seatrade Awards palkitsi satamasovelluksen, Koivisto listaa.

Palkintosija ja Highly Commended -maininta on ollut sikäli merkittävä tunnustus, että Seatrade Awards on globaali merenkulun ja meriteollisuuden palkinto-ohjelma, joka on jakanut palkintoja yli kolmekymmentä vuotta.

Toinen TKI-kärjet-voitto SAMKille

Ammattikorkeakoulujen TKI-johdon verkoston järjestämä TKI-kärjet-kilpailun tarkoituksena on tuoda ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa ja vaikutusta isomman yleisön tietoisuuteen.

Tänä vuonna järjestetty kilpailu oli historiansa kahdestoista ja osallistujia oli yhdeksän.

– SAMK voitti nyt toisen kerran. Vuonna 2010 voitettiin eGMDSS-ohjelmalla, jossa toteutettiin nettipohjainen, meriradioliikennettä käsittelevä koulutuspaketti ja online-simulaattori, Heikki Koivisto muistelee.

Palkinto jaettiin AMK-päivillä Helsingissä 5. toukokuuta ja sen ottivat vastaan SAMKin rehtori Jari Multisilta ja Logistiikka ja meriteknologia -osaamisalueen johtaja Riitta Tempakka.

– Palkinto on hieno tunnustus SAMKin tekemästä TKI-työstä. Suuri kiitos kaikille hankkeeseen osallistuneille mahtavasta saavutuksesta. Uskon, että tunnustus kannustaa ja innostaa meitä jatkamaan hyvää työtä, Jari Multisilta toteaa.

Merilogistiikan tutkimuskeskus on Satakunnan ammattikorkeakoulussa toimiva soveltavan meri- ja logistiikka-alan tutkimuksen ja kehittämisen osaamiskeskittymä. Tutkimuskeskus koostuu älykkään merenkulun, logistiikan ja automaation tutkimusryhmistä sekä lukuisista aihepiirin projekteista. www.merilogistiikka.fi

Port Activity App on SAMKin vetämän Efficient Flow -hankkeessa kehitetty satamasovellus, joka satamatoimintojen sujuvoittamisen lisäksi säästää aikaa ja rahaa. Hanke oli osittain Central Baltic Interreg -ohjelman rahoittama, ja hankepartnerit olivat Ruotsin merenkulkulaitos, Satakunnan ammattikorkeakoulu, VTS Finland sekä Rauman ja Gävlen satamat.

Jaa artikkeli