Ferry Terminal Turku -hankkeen liikennöintisopimukset ja terminaalin lunastussopimus allekirjoitettiin

Turkuun rakennetaan Tallink Siljan ja Viking Linen käyttöön uusi yhteinen matkustajaterminaali. Sen arvioidaan valmistuvan joulukuussa 2025.

Osana hanketta Turun kaupunki lunastaa Viking Linen terminaalirakennuksen itselleen 17,8 miljoonalla eurolla ja vuokraa sen takaisin laivavarustamolle. Kuva: Jarmo Piiroinen

Turun Sataman Ferry Terminal Turku -hanke etenee. Hanke muokkaa uusiksi Turun matkustajasataman ja kantasataman alueen.

Tallink Silja ja Viking Line saavat uuden yhteisen matkustajaterminaalin. Sen arvioidaan valmistuvan joulukuussa 2025.

Hanke rahoitetaan 172 miljoonalla eurolla, josta Turun Satama rahoittaa hanketta rakennusaikana 47 miljoonalla eurolla tulorahoituksella ja enintään 125 miljoonan euron luotolla.

– Molempien varustamoiden kanssa on neuvoteltu markkinaehtoiset liikennöintisopimukset, jotka on allekirjoitettu tiistaina 31.8. Sopimusten myötä sekä Tallink Silja että Viking Line sitoutuvat käyttämään yhteisterminaalia säännölliseen linjaliikenteeseen sopimuksessa määritetyn ajan, Turun Satama tiedottaa.

Osana hanketta Turun kaupunki lunastaa Viking Linen terminaalirakennuksen itselleen 17,8 miljoonalla eurolla ja vuokraa sen takaisin laivavarustamolle. Terminaalirakennus ja siihen kuuluvat rakennelmat sijaitsevat Viking Linen vuokraamalla alueella satamassa. Sopimus lunastuksesta allekirjoitettiin samassa yhteydessä Viking Linen liikennöintisopimuksen kanssa.

– Turku on Viking Linelle hyvin tärkeä kaupunki. Liikennöimme päivittäin aamuin ja illoin suoraan Tukholmaan. Kaksi uusinta laivaamme, Viking Grace ja rakenteilla oleva Viking Glory on suunniteltu eritoten Turun liikenteen tarpeet huomioiden. Aiomme kehittää ja ylläpitää Turun-reitin liikennettä tulevina vuosikymmeninä ja olemme kiitollisia, että saamme jatkaa toimintaamme nykyisessä terminaalirakennuksessa vuokralaisina, Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses sanoo.

– Silja Linen laivat ovat koko yhtiön historian ajan liikennöineet Turusta Tukholmaan. Nykyinen terminaali on tulossa tiensä päähän ja odotammekin innolla uuden yhteisterminaalin rakennusprojektin aloittamista. On ollut hienoa nyt olla mukana alueen kehittämisessä Turun kaupungin, Turun sataman ja Viking Linen kanssa. Kaikkien meidän tavoitteemme on yhteinen: entistä parempi matkustajakokemus, Tallink Siljan toimitusjohtaja Margus Schults kommentoi.

– Säännöllinen linjaliikenne Turun ja Tukholman välillä on merkittävä etu koko Varsinais-Suomen elinkeinoelämälle ja on erinomaista, että molemmat varustamot sitoutuvat liikenteen kehittämiseen. Nyt allekirjoitetut sopimukset mahdollistavat hankkeen käynnistämisen ja investointeihin ryhtymisen, Turun Satama Oy:n toimitusjohtaja Erik Söderholm summaa.

VA

Jaa artikkeli