Pohjolan satamat yksissä tuumin ympäristön puolesta

Pohjoismaiden kymmenen johtavaa satamalaitosta on allekirjoittanut yhteisen julkilausuman YK:n kestävän kehityksen päämäärien saavuttamiseksi. Satamien mukaan niiden tulee olla edelläkävijöitä ja malleja muille toimittaessa paremman ympäristön puolesta.

Kuva: Helsingin satama

Julkilausuman ovat allekirjoittaneet Helsingin sataman lisäksi CMP (Copenhagen-Malmö Port) ja islantilainen Faxaports sekä Aarhusin, Esbjergin, Göteborgin, Helsingborgin, Oslon, Torshavnin ja Tukholman satamat.

Satamat tekevät yhteistyötä vastatakseen YK:n julistamien kestävän kehityksen tavoitteiden (sdg, sustainable development goals) haasteisiin. CMP:n eli Kööpenhamina-Malmön kaksoissataman toimitusjohtaja Barbara Scheel Agersnap huomauttaa, että paremmin hoidetut ympäristöasiat eivät merkitse vain haasteita, vaan ne tarjoavat satamalaitoksille myös uusia tilaisuuksia ja liiketoiminnan mahdollisuuksia.

– Vastuulliset yritykset etsivät innovaatioita ja uusia tapoja toimia. Kestävän kehityksen mukaisissa ratkaisuissa tarvitaan yhteistyötä ja vahvoja kumppanuuksia satamien kesken, hän sanoo.


Satamat ovat talouden ja ympäristön antureita

Satamat ovat eräänlaisia talouden antureita tai yhdistäviä noodeja, jotka kertovat maailman tavaraliikenteen ja samalla ympäristön tilasta. Niinpä satamilla on merkittävä rooli luotaessa kestävää tulevaisuutta, joka on linjassa Pariisin ilmastosopimuksen ja YK:n sdg-tavoitteiden kanssa.

Yhteisessä julkilausumassaan Pohjoismaiden satamat tähdentävät datan ja tietämyksen jakamisen tärkeyttä esimerkiksi energian käyttöön ja saasteiden vähentämiseen liittyvissä parhaissa käytännöissä.

Jaa artikkeli