13.07.2022

Singapore jälleen satamavertailun ykkönen

Singapore otti jo yhdeksännen kerran kärkipaikan Xinhua-Baltic International Shipping Centre Development (ISCD) -vertailussa. Singaporessa ovat vierailleet myös muun muassa Finnlinesin ja Viking Linen uudet alukset.

Kuva: Singaporen satama

Kiinan valtion uutiskanavan Xinhuan ja kansainvälisen merenkulkualan tietopalvelu Baltic Exchangen vertailussa Singapore sai 94,88 pistettä. Kakkoseksi listauksessa ylsi Lontoo (83,04 pistettä) ja kolmannen sijan otti Shanghai (82,79).

Singaporen ykköspaikan perusteina ovat laaja ja vakiintunut ekosysteemi kansainvälisille merenkulkualan palveluille, hyvä johtaminen, kaupankäynnin sujuvuus sekä sataman suuruus ja strateginen sijainti.

Vertailun kärkikymmenikössä ei tapahtunut suuria muutoksia verrattuna aiempaan. Hong Kong, Dubai, Rotterdam ja Hampuri pitivät pintansa kärkikolmikon takana. New York/New Jersey sen sijaan ohitti Ateena/Piraeuksen ja nousi kahdeksanneksi. Kiinalaissatama Ningbo-Zhoushan oli viime vuoden tapaan kymmenes.

Listauksessa rankattiin 43 satamaa. Kriteereinä olivat muun muassa sataman kautta kulkevan rahdin ja nosturien määrä, merenkulkualaan liittyvien kaupallisten toimijoiden määrä ja logistiikan toimivuus.

Maksimipistemäärän ollessa sata kymmenen kärkinelikkoon päässeiden satamien keskiarvo oli 76,98. Kaikkiaan vertailussa olleiden satamien keskiarvo oli 58,70.

ISCD-vertailu on tehty vuosittain vuodesta 2014 lähtien.

Teksti Tomi Kangasniemi

Jaa artikkeli
navigate