03.09.2021

Tuore SMM-selvitys: Laivanvarustajat palaavat

Laivatilauksia tehdään jälleen, ja kysyntä on kovaa etenkin suurille aluksille. Tiedot käyvät ilmi laajasta kyselystä, jonka Hamburg Messe und Congress on laatinut SMM-meriteollisuusmessujen osallistujille.

BIMCO:n mukaan tänä vuonna on tilattu jo ennätysmäiset 381 uutta alusta. Noususuunta näkyy myös SMM:n meriteollisuusselvityksessä. Sen mukaan 39 prosenttia varustamojen johtajista kertoi aikomuksistaan uusien alusten ostoon. Kaksi vuotta sitten vastaavia aikeita oli 28 prosentilla vastaajista.

Selvityksen mukaan saksalaiset varustamot ovat palaamassa markkinoille. Tämä on VDMA Marine Equipment Systemsin toimitusjohtaja Hauke Schlegelin mukaan erittäin tärkeä signaali muille meriteollisuuden toimijoille. Muutoksesta kertoo meriteollisuuden indeksiluvun lähestyminen vuoden 2019 lukemia. Kokonaisindeksi on nyt 55,8. Kuljetuspuoli osoittaa yli 20 pisteen nousua ja on nyt 52,2. Tavarantoimittajat ovat vähemmän optimistisia. Heidän indeksilukunsa on 59,2. Kahden vuoden takaisesta lukemasta jäädään reilut kuusi pistettä.

Hampurin kauppakorkeakoulun professori Max Johns ei ole yllättynyt tilauskirjojen vahvasta kasvusta.
‒ Kysyntää liikennekapasiteetille kyetään hädin tuskin tyydyttämään. Toimitusketju on ylikuormittunut ympäri maailmaa. Korkeiden rahtikustannusten ennustetaan pysyvän jopa vuodelle 2022, Johns toteaa.

SMM:n kyselyssä 62 prosenttia varustamoista ennakoi rahtikustannusten nousevan entisestään.
Tankkeripuolella näkymät eivät ole yhtä optimistiset. Selvityksen mukaan vain 29 prosenttia telakoiden johtajista odottaa lisätilauksia tankkereista. Konttipuolella taas on suuremmat kasvuodotukset. Kasvua ennakoi 51 prosenttia telakoiden johtajista.
Risteilyalusten suhteen näkymät ovat vielä heikommat. Vastaajista 70 prosenttia arvioi risteilyalusten rakentamisen pysähtyvän tai heikkenevän lähitulevaisuudessa.

Tavarantoimituspuolen näkymät ovat valoisat. Viime vuosien tapaan yli kaksi kolmesta vastaajasta näkee tuotteilleen korkeaa myyntipotentiaalia.
Sisätilojen varusteluun on keskittynyt kyselyyn vastanneista osallistujista neljännes. Alan yritykset ovat kärsineet pandemian vaikutuksista nimenomaan risteilypuolelle. Valoa on kuitenkin näkyvissä. Pienempiä aluksia, kuten tutkimusaluksia ja huvialuksia, tilataan jälleen, mikä lisää uskoa alan elpymiseen.

SMM-messut Hampurin Messe und Congressissa järjestetään seuraavan kerran Hampurissa 6.-9.syyskuuta 2022.

Teksti Tomi Kangasniemi

Jaa artikkeli
navigate