Odessalaisvarustamon perustaja Aleksander Varvarenko sanoo bitcoinin vähentävän pankkien välistä paperisotaa ja helpottavan kaupankäyntiä eritoten talouspakotteiden kohteina olevien maiden kanssa.
– Monissa maissa pankkien järjestelyt ovat mutkikkaita ja kalliita. Bitcoin ratkaisee ongelmat nopeasti ja yksinkertaisesti. Kaupankäynti helpottuu Pakistanin, Venäjän, Sudanin, Jemenin ja Qatarin kaltaisissa maissa, joissa on turvallisiksi katsottuja yrityksiä mutta jotka ovat joutuneet muiden hallitusten pakotteiden kohteiksi syystä tai toisesta, Varvarenko kertoo Bloombergille.
Vaikka Varamarin kybervaluuttahanke on vasta alkutekijöissään, se on silti selvä merkki bitcoinin kasvavasta suosiosta. Bitcoinin arvo ylitti keskiviikkona hetkellisesti jo 11 000 dollarin rajan ja arvo on lähes kaksitoistakertaistunut vuoden aikana.
Silti kybervaluuttoja käytetään kansainvälisessä kaupassa vielä aika vähän, Bloomberg huomauttaa.
Meriala on kybervaluutan koekenttä
Ukrainalaisten ohella muutkin varustamot katselevat bitcoinin suuntaan. Venäläinen laivameklari Interchart selittää syyksi tähän juuri talouspakotteet ja niihin liittyvät pankkitoiminnan rajoitukset. Koska dollareita ei saada, pitää monen ostajan turvautua kybervaluutan kaltaisiin muihin keinoihin.
Gibraltarilla toimivan viljakaupan välittäjän Quorum Capitalin johtava osakas Ivan Vikulov sanoo, että vaikka Quorum on kokeillut bitcoin-kauppaa, yrityksen pitää vielä tehdä paljon kotiläksyjä uusien kauppatapojen kehittämiseksi. Quorum toimii bitcoin-kimpassa Interchartin kanssa.
– Merenkulkuala on pahasti köysissä, koska valtaosa aluksista on liputettu offshore -maihin ja silti varustamoiden pääkonttorit sijaitsevat vaikkapa Baltiassa ja itäisen Euroopan maissa, joista dollareita on vaikea saada, Vikulov kertoo.
Vikulovin mukaan juuri venäläinen Interchart työskentelee yhdessä pankkien ja bitcoin -palveluja tarjoavien lompakonhallintayritysten kanssa.