10.10.2024

Uusia kykyjä merille

Merenkulkualalla on ollut jo vuosia työvoimapula. Tämä on näkynyt erityisesti aluksilla. Ratkaisuja haetaan nyt muun muassa Ship Happensfi some-kampanjan avulla.

Screenshot

Vuonna 2023 Suomen Varustamot käynnisti Työvoiman saatavuus -hankkeen, jossa kartoitettiin eri työryhmien toimesta työvoimapulan aiheuttaneita pullonkauloja ja toimenpide-ehdotuksia niiden ratkaisemiseksi. Haaste jaettiin kolmeen osaan; Koulutuksen kehittäminen, Harjoittelun kehittäminen sekä Alan näkyvyys ja houkuttelevuus.

Merenkulkualan koulutuksen yhtenä merkittävänä haaste on ollut se, että merenkulkuopinnot aloittavista nuorista huomattava osa keskeyttää opintonsa. Kouluissa aloittaa nuoria, jotka eivät ehkä vielä tiedä mille alalle suunnata. Koulutukseen liittyvät harjoittelut aluksilla ovat niin ikään olleet isossa roolissa opintojen keskeytyksissä.

Harjoittelun kehittämisen työryhmä on koonnut ja toteuttanut listan toimenpiteitä, jotka tähtäävät laadukkaampaan ja tarkoituksenmukaisempaan harjoittelukokemukseen opiskelijalle. Näistä toimenpiteistä on jo saatu paljon positiivista palautetta ja arvokkaan rakentavan palautteen pohjalta kehittäminen jatkuu opiskelijoiden parhaaksi.

Jotta löytäisimme juuri ne nuoret, joita merenkulkuala tarvitsee, ja jotka itse kokevat sen omakseen, on Alan houkuttelevuus- ja näkyvyys työryhmä koonnut toimenpide-ehdotuksia, joista huomio kannattaa suunnata etenkin tulevaan some -kampanjaan. Lokakuussa starttaa TikTokissa ja Instagramissa neljän laivalla työskentelevän nuoren vauhdittama some-kampanja, joka esittelee laivaelämää ja laivatyötä nuorten työntekijöiden silmin. Kampanja on saanut nimekseen Ship Happensfi.

Alaa tuodaan myös tutuksi yläkouluikäisille Yrityskylä yhteistyön kautta, jossa lapset saavat pelata osana koulujen työelätutustumista peliä, jossa he saavat itse olla varustajia. Vähän vanhemmille on suunnattu lukioita ja varuskuntia kiertävä Studentum Road Show, jossa tuodaan merenkulkualan opinto- ja työmahdollisuuksia tulevaisuuden valintojen edessä oleville nuorille. Kiertue kattaa 35 kohdetta ja sielläkin nuoret opintolähettiläät kertovat nuorten omasta näkökulmasta opiskelusta ja merialasta.

Merialan koulutuksessa nähdään myös uusia tuulia. Suomen Varustamot on yhdessä Kotkan-Hamina seudun koulutuskuntayhtymä Ekamin kanssa luonut pilottikoulutuksen, jossa on tarkoitus saada uusia kykyjä merille mahdollisimman nopeasti. Haku alkaa jo lokakuussa, 25 opiskelijaa mahtuu mukaan, alkuvuodesta opiskellaan teoriaa ja suoritetaan STCW-pätevyyksiä, ja jo huhtikuussa heitä saa rekrytoida laivoille harjoitteluun. Koulutus antaa mahdollisuuden jatkaa opintojaan ja pätevöityä tämänkin jälkeen.
Seuraavaksi työryhmä aikoo syventyä AMK-koulutuksen mahdollisuuksiin sujuvoittaa opiskelijoiden väylää merille.

Lisätietoja koulutuksesta ja hakuohjeet linkistä! Haku päättyy 30.11.

https://ekami.fi/koulutus/ensituntuma-laivatoihin-vahtimies-kansi-ja-kone/

Teksti Nilla Möller, projektiasiantuntija, työvoiman saatavuus/Suomen Varustamot

Jaa artikkeli