05.09.2022

Vapaaehtoiset meripelastajat tulivat kesän aikana apuun lähes 1500 kertaa

Meripelastusseuran vapaaehtoiset miehistöt suorittivat elokuun loppuun mennessä yhteensä 1466 pelastus- ja avustustehtävää rannikolla ja sisävesillä.

Kuva: Henri Juvonen /Meripelastusseura

Apua sai 2922 ihmistä, joista 15 pelastettiin välittömästä hengenvaarasta. Veneilijöiden avuntarpeen syynä korostui polttoaineen loppuminen.

Vapaaehtoisten meripelastajien kesän kokonaistehtävämäärä on hieman alhaisempi kuin kahtena viime vuotena. Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg arvioi sen johtuvan ennen kaikkea kylmästä keväästä ja alkukesästä sekä polttoaineen korkeasta hinnasta.

– Veneilykausi alkoi tänä vuonna keskimäärin kuukauden myöhässä koleiden säiden vuoksi. Lisäksi polttoaineen korkea hinta on vähentänyt veneilyä tai muuttanut tapaa veneillä. Niin sanottua turhaa ajoa moottoriveneillä on vähennetty ja vietetty sen sijaan enemmän aikaa satamissa tai mökeillä, Stenberg kertoo.

Kiireisintä aikaa meripelastajille oli lomakausi juhannuksesta heinäkuun loppuun. Kauniilla säällä kesäviikonloppuisin tehtäviä riitti lähes yhtä paljon kuin edellisinä vuosina.

Tänä kesänä veneilijöiden avuntarpeen syynä on aiempaa useammin ollut polttoaineen loppuminen. Marko Stenberg varoittaa polttoaineen määrästä tinkiviä.

– Polttoaineen loppuminen kesken matkan on täysin turha vaaran aiheuttaja. Tankissa hyvä olla 30 prosenttia enemmän tavaraa kuin matkan kulutukseksi on arvioitu, koska matkaan voi tulla mutkia. Erityisen tärkeää se on nyt syksyllä säiden kylmetessä ja iltojen pimetessä.

Pelastusalusten ympärivuorokautinen päivystys avovesikaudella ylläpidetään kokonaan palkatta tehtävällä vapaaehtoistyöllä. Päivystyskausi jatkuu pitkälle syksyyn. Pelastusveneet telakoidaan paikkakunnasta riippuen yleensä marraskuun lopulla tai vesistöjen alkaessa jäätyä.

Vesillä saa ympäri vuoden apua hätänumerosta 112 ja meripelastuksen hälytysnumerosta 0294 1000. Meripelastusseuran veneilijöiden kiireettömiin avunpyyntöihin tarkoitettu Trossi-palvelunumero 0800 30 22 30 päivystää 31.10. saakka.

Jaa artikkeli