Suomen Meripelastusseura palkitsee vuosittain ansioituneen vapaaehtoisen meripelastajan tai pelastusveneen miehistön. Huomionosoitus jaetaan Meripelastusseuran koulutuspäivillä 14. maaliskuuta.
Kotkan Meripelastusyhdistyksen pelastusvene Kotka hälytettiin 5.7.2024 avustustehtävään, joka pian muuttui meripelastustehtäväksi sekä myös ensivastetehtäväksi.
Iäkkään pariskunnan matkavene oli konerikon vuoksi ajautunut saaren rantakivikkoon ja oli kovassa aallokossa vaarassa murskaantua kiviin. Viereisestä saaresta tilanteen nähnyt kalastaja oli ensimmäisenä paikalla omalla veneellään ja onnistui estämään matkaveneen tuhoutumisen.
Pelastusvene Kotkan saavuttua paikalle sen miehistö otti vastuun tilanteesta. Pelastusveneen suojaamana kalastaja sai haveristin vedettyä pois kivikosta ja Kotka otti sen hinaukseen. Matkaveneen pariskunta vaikutti olevan hyvässä kunnossa ja halusi jäädä omaan veneeseensä hinauksen ajaksi.
Hinauksen jatkuttua jonkin aikaa alkoi nainen matkaveneessä viittoa ja huutaa apua. Kotka siirtyi nopeasti veneen kyljelle ja osa miehistöstä nousi veneeseen, jossa he löysivät miehen elottomana. Miehistö aloitti välittömästi paineluelvytyksen ja alle viidessä minuutissa saatiin tehostettu elvytys käyntiin. Noin 10 minuuttia kestäneen loppumatkan ajan kaksi miehistön jäsentä jatkoi elvytystä, yksi oli naisen tukena ja yksi oli pelastusveneessä tilannetta johtaneen päällikön lisäksi.
Muuta apua ei ollut saatavissa ennen rantaan saapumista, mutta pelastusviranomaiset olivat koko ajan tietoisia tilanteen etenemisestä. Pelastusvene Kotkan tullessa rantaan paikalle saapui useita ensihoidon yksiköitä ja potilas kuljetettiin tehohoitoon.
– Miehistön ripeä ja ammattitaitoinen toiminta yllättävässä ja äkillisessä tilanteessa pelasti ihmishengen. Lisähaasteita aiheuttivat käynnissä ollut hätähinaustilanne sekä huonot sääolosuhteet, Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg listaa Vuoden meripelastaja -nimityksen perusteita.
Pelastusvene Kotkan palkittavaan miehistöön kuuluvat Ville Suni (päällikkö), Tomi Karkulahti, Mia Lommi, Anneli Peltoniemi ja Jani Rautkoski. Miehistö tekee palkatonta vapaaehtoistyötä, kuten kaikki muutkin Meripelastusseuran 57 jäsenyhdistyksessä toimivat.
Ensivastetoiminta tuo turvaa vesillä
Ensivaste on pidemmälle vietyä ensiapua, jossa voidaan käyttää potilaan tutkimiseen ja hoitamiseen apuvälineitä ja lääkkeitä. Ensivastetta antavat ammattilaisten lisäksi koulutetut vapaaehtoiset hyvinvointialueiden kanssa tehtyjen sopimusten perusteella.
– Tällä hetkellä yhteensä kymmenellä Meripelastusseuran jäsenyhdistyksellä on ensivastesopimus. 151 miehistön jäsentä on ensivastekoulutettu ja ensivastevalmiutta vaativia tehtäviä suoritetaan noin 100 vuodessa. Tämä on erittäin kustannustehokasta yhteiskunnalle, kertoo Marko Stenberg.
VA