Wellon ja testialuetta operoivan BiMEP:in (Biscayne Marine Energy Platform) hiljattain tekemän sopimuksen mukaan suomalaisyhtiön Pingviini 2 -tyyppinen konvertteri asennetaan paikoilleen lokakuun jälkipuoliskolla.
Offshore Energyn tietojen mukaan sopimusta edelsivät kuukausien mittaiset neuvottelut. Eri vaihtoehtojen vertailuissa Wello valitsi lopulta BiMEP:in testialueen seuraavaksi koekentäkseen. Pingviini 2 -laite on jo aloittanut pari viikkoa kestävän matkansa Skotlannin rannikolta kohti Biskajan lahtea.
Perille päästyään Pingviini ankkuroidaan koealueelle, joka sijaitsee noin 1,5 kilometrin päässä Armintzan rannikolta. Samalla alueella kokeillaan myös muita aalloista ja merituulista energiaa jauhavia kelluvia laitteita.
Uppoavalta alukselta näyttävä muoto erehdyttää
Pingviini 2 on Wellon patentoima kelluva konvertteri, joka muuntaa aaltojen energia sähköksi. Ulkopuolelta laite näyttää vinossa kelluvan aluksen rungolta, mutta tosiasiassa laitteen epäsymmetrinen muoto on optimoitu keräämään aaltojen energian talteen sisällä pyörivää generaattoria varten. Maksimiteho on yksi megawatti ja sähkö siirretään BiMEP:n merikaapeleita pitkin Espanjan runkoverkkoon.
Wello aikoo kokeilla Pingviinin energiantuotantoa ja laitteen hallintaohjelmistoja Biskajan lahden vesillä seuraavien kahden vuoden ajan. Hankkeessa on mukana myös italialaisyhtiö Saipem.
Suomalaisyhtiö on kokeillut Pingviini -aaltoteknologiansa ensimmäistä mallia Skotlannin Orkney -saarilla, jossa se on tuottanut sähköä turvallisesti jopa 18 metrin aallokossa. WEC1-laite on ollut kahden vuoden ajan sähköverkkoon kytkettynä Orkneyn Billia Croon edustalla.
Uusin Pingviini eli WEC2 (Wello Energy Converter) lähti noin vuosi sitten Skotlantiin Tallinnan telakalta. Wellon laitteet kuuluvat EU:n tutkimus- ja kehitysohjelma Horizon 2020:n piiriin niin sanotun CEFOW (Clean Energy From Ocean Waves) -ohjelman kautta.
Wellon aaltovoima kiinnostaa maailman merillä
Toimitusjohtaja Heikki Paakkinen on korostanut sitä, että Wello on johtava aaltoenergian toimittaja, koska millään kilpailijalla ei ole vertailukelpoista teknologiaa. Paakkisen mukaan yhtiö on saanut parin viime vuoden aikana useita tiedusteluja kymmenien yksikköjen kokoisista aaltoenergiapuistoista.
Yksi näistä sijaitsee Indonesian Nusa Lembongassa, jonne kaavaillaan maailman suurinta aaltoenergiapuistoa. Alueen kehittäjät ovat päätyneet kelluviin energiaratkaisuihin tiettävästi siksi, että heidän mielestään laajat merituulipuistot ja aurinkopaneelien pellot pilaavat turisteilta kauniit maisemat.
Espoolainen Wello Oy on perustettu vuonna 2008 kehittämään aaltoenergiaa kerääviä uudenlaisia teknologiaratkaisuja, joille on haettu myös useita patentteja. Yrityksen johtavia sijoittajia ovat Fortum Oyj, VNT Management, Innovestor Ventures ja Estlander Holdings Oy.