05.01.2019

Novatek painaa kaasupoljinta Jamalilla

Venäläinen energiajätti Novatek julkisti joulun alla merkittäviä uusia sopimuksia Arctic LNG 2-hankkeen käynnistämiseksi Jamalin niemimaalla. Samaan aikaan yhtiö ilmoitti Yamal LNG:n ykkösvaiheen päässeen tuotantovauhtiin etuajassa ja täydellä teholla.

Obin itärannalle Utrennyje -kaasukentälle kaavaillut tuotantolaitokset toteutetaan Yamal LNG:n ykkösvaiheesta poiketen kelluvina tehtaina. Nämä kelluvat yksiköt rakennetaan valmiiksi Murmanskin Belokamenkassa, josta ne uitetaan valmiina lopullisille sijoituspaikoilleen.
Novatek on allekirjoittanut sopimukset rakennusurakoista venäläisen yhtiön Sarenin kanssa. Viime mainittu on turkkilaisen Renaissance Heavy Industries Russian ja italialaisen Saipemin yhteisyritys.
Turkkilaisyhtiö rakentaa varsinaiset betoniproomut ja Saipem toimittaa niihin sijoitettavan tehdaslaitoksen varastotankkeineen. Sopimus kattaa kolmen tehdaslaitoksen suunnittelun ja toteutuksen. Kunkin tehtaan kapasiteetiksi tulee vuosittain 6,6 miljoonaa kaasutonnia. Osapuolet eivät ole halunneet julkistaa urakoiden arvoa.
 
Siperian kaasusta vipinää telakoille ja tehtaisiin
Samassa yhteydessä Novatek on allekirjoittanut sopimukset italialaisen Nuovo Pignonen kanssa kaasuturbiinikompressoreista ja -generaattoreista tehtaita varten. Yhtiö on toimittanut vastaavat laitteet jo aiemmin Yamal LNG:n tehtaisiin Ob-joen toisella puolen Sabettassa.
Novatek on myös solminut yhteistyösopimuksen SACE (CDP Group) -yhtiön kanssa nykyisten ja uusien LNG-hankkeiden kehittämiseksi yhdessä italialaisten laitetoimittajien ja sunnittelutoimistojen kanssa.
Uusien tehtaiden on arvioitu olevan täydessä tuotannossa vuoteen 2025 mennessä. Hyödynnettävien kaasukenttien varannot on arvioitu 1,978 miljardiksi kaasukuutioksi ja 105 miljoonaksi tonniksi kondensaatteja.
Kuljetuksia varten Novatekin ja sen kumppaneiden odotetaan rakennuttavan vastaavan kokoisen tankkeritonniston kuin nyt on rakenteilla eteläkorealaisilla telakoilla Yamal LNG -ykköshanketta varten.
Jaa artikkeli